Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66 wil Europees AMBER Alert

02-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_AmberAlert.jpg
D66 in het Europees Parlement wil een Europees AMBER Alert om vermiste kinderen zo snel mogelijk terug te vinden. Dat stelde lijsttrekker Sophie in 't Veld donderdagavond tijdens een Europees verkiezingsdebat in Maastricht.
Recht van initiatief
Het zou de de eerste Europese wet zijn die D66 zou willen opstellen als het Europees Parlement recht van initiatief krijgt, oftewel het recht om wetsvoorstellen in te dienen. Dat is volgens In 't Veld de snelste manier om het Europese alarmsysteem wettelijk te regelen.
'Binnen twee uur over de grens'
In 2008 heeft het Europees Parlement al een oproep gedaan tot invoering van een Europees AMBER Alert, maar hier is nog altijd geen gehoor aan gegeven. ,,Dat is onacceptabel. We hebben gezien hoe goed het werkt in Nederland, waarom het dan niet Europees uitrollen? Als in Nederland een kind wordt ontvoerd, ben je binnen twee uur over de grens. In heel Europa moet met een druk op de knop een alarm uit kunnen gaan als een kind vermist is’’, betoogde ze verder.
Bekende standpunten
In het door Nieuwsuur uitgezonden debat herhaalden de acht deelnemende lijsttrekkers voornamelijk de bekende standpunten van hun partijen. De PvdA wil EU-lidstaten binden aan een maximum van 5 procent werkloosheid, maar VVD en CDA zien daar niets in. Volgens Esther de Lange van het CDA is dat in de praktijk onhaalbaar en geeft het Brussel alleen maar een motief om zich met de sociale zekerheid en de pensioenen van de lidstaten te bemoeien.
Ook voor Europese investeringen om banen te scheppen, zoals de PvdA bepleit, bestaat weinig steun. Banenplannen zijn volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen een ,,fopspeen''. GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout vindt daarentegen dat Europa moet ophouden met zijn 'bezuinigingsobsessie''. ,,Alleen maar bezuinigen levert geen banen op.''
D66 stelde zich, zoals te verwachten viel, het meest pro-Europees op. Deze partij is voorstander van meer macht voor het Europees Parlement en een Europese belastingheffing om de EU-begroting te financieren. De PVV wil de EU zo snel mogelijk verlaten. Ook Peter van Dalen van ChristenUnie/SGP en Dennis de Jong zijn eurokritisch. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!