Kassa

D66 wil belastingkortingen in plaats van toeslagen

29-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127
D66 wil helemaal af van de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en dat stelsel vervangen door een nieuw systeem via de belastingen. Iedere Nederlander krijgt daarin een korting op de belasting. En de mensen die nu zo weinig verdienen dat ze een toeslag krijgen, zouden juist maandelijks een bedrag ontvangen ter hoogte van die belastingkorting. Daarnaast stelt de coalitiepartij nog zes grote hervormingen voor, waaronder gratis kinderopvang tot vier jaar en de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.
In het plan krijgen paren 2600 euro belastingkorting per jaar, alleenstaanden 3600 euro, alleenstaande ouders 7000 en per kind 2300 euro belastingkorting. Deze zelfde bedragen worden juist uitgekeerd aan mensen die nu toeslagen ontvangen, omdat hun inkomsten anders te laag zijn. Een alleenstaande zou in dat geval per maand 300 ontvangen, in de plaats van de huidige toeslagen.

Rompslomp

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg denkt dat dit alternatief eerlijker én makkelijker is, omdat de rompslomp afneemt. Er komen geen formulieren meer aan te pas en geen voorschotten. Alles wordt automatisch verrekend via de maandelijkse inkomsten. "Het toeslagenstelsel was bedoeld om mensen met een lager inkomen te helpen, maar het is een gedrocht gebleken. Het is een administratief monster, voor zowel burgers als de overheid." Hij verwijst naar de toeslagenaffaire met kinderopvang. Ook veel andere mensen met toeslagen kwamen en komen in de ellende omdat zij achteraf toeslagen moeten terugbetalen.

Kosten

Daarnaast wil D66 dat werken meer gaat lonen. Nu is het probleem ontstaan dat de stap van een uitkering naar werken niet genoeg oplevert, omdat dan toeslagen kunnen wegvallen. Van Weyenberg wil daarom het minimumloon verhogen met 10 procent en de uitkeringen met 5 procent. De zorgpremie kan volgens D66 gehalveerd worden, zodat die makkelijker is op te brengen. De zorgverzekeraars krijgen daarvoor compensatie. Ook de hypotheekrenteaftrek kan weg, vindt Van Weyenberg, omdat deze vorm van subsidie de woningmarkt verstoort. Hij ziet meer heil in het bouwen van nieuwe woningen.
De D66'er heeft zijn plan laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. De vervanging van het toeslagenstelsel in de belastingkortingen kost op jaarbasis 40 miljard euro. De totale verschuiving van geld komt neer op 100 miljard euro, waarvoor Van Weyenberg dekking heeft gevonden, onder andere door 8 miljard euro op te halen bij het zwaarder belasten van vervuiling en belastingconstructies. ANP

Meer over:

d66, belasting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

rinuszwam
rinuszwam29 jun. 2020 - 13:25

E.E.A is afhankelijk hoe het financiële plaatje er uit komt te zien ?? Het moet voor de, juist de gewone burgers NIET minder worden aan de huidige financiële toeslagen- compensatie !

korenbloem2000
korenbloem200029 jun. 2020 - 13:12

Nou dan kan ik als uitkeringsgerechtigde, wel op straat gaan leven.... met een huurtoeslag van 344 Euo en zorgtoeslag 104 Euro nu.Met 300 Euro extra inkomen red ik het niet! 

3 Reacties
zonnig
zonnig29 jun. 2020 - 14:32

Misschien gaan werken. Of red je dat ook niet. 

hetklopt
hetklopt29 jun. 2020 - 15:06

Er staat dat de uitkeringen ook met 5% zouden moeten worden verhoogd en de zorgpremie gehalveerd. Heeft u deze zaken ook meegewogen?

Siando
Siando 30 jun. 2020 - 8:53

Misschien heeft zij een ziekte of aandoening waardoor ze niet kan werken net zoals ik. Als de toeslagen dan allemaal vervallen en je moet rondkomen met € 300,-- extra per maand en 5% extra inkomen van een minimum inkomen dan word elke maand waarschijnlijk een week of misschien wel 2 weken te lang.

pk49
pk4929 jun. 2020 - 12:58

na alle rampen die de belastingdienst heeft aangericht : is deze dienst nog te vertrouwen en kundig genoeg om een nieuw systeem in te voeren? Ik heb mijn twijfels.....

borg queen
borg queen29 jun. 2020 - 12:27

Beter is iedereen boven de 18 een basis inkomen te geven.Ben je van veel meer rompslomp af en hebben mensen die totaal geen kans hebben op de arbeidsmarkt en geen inkomen hebben, toch iets om van te leven.

maffy1948
maffy194829 jun. 2020 - 11:14

Het kan wel goedkoop maar je weet in de kamer is praten het hoofd doel en niet wat er geregeld word zeker als het geld kost. Levert het geld op kan het binnen een uur geregeld zijn anders duurt het jaren. Vroeger zeiden ze hou je ze dom hou ik ze arm. Nu eerst overleg dan zeggen ze moeten er over denken nou dat kunnen ze niet daarom stomme vragen stomme antwoorden. Zo rek je dus tijd.

harmsen
harmsen29 jun. 2020 - 10:58

Wat zijn de kosten van het huidige toeslagenstelsel? Hij somt wel een aantal nadelen op van het huidige stelsel, maar dit mis ik. In mijn ogen doet hij alsof zijn stelsel goedkoper is en minder administratieve rompslomp oplevert. Bewijs dat maar eens met cijfers.

corcat
corcat29 jun. 2020 - 10:38

Hypotheekrente aftrek trek je echt stemmen mee. Nu kan Laag het wel schudden volgend jaar.

2 Reacties
zonnig
zonnig29 jun. 2020 - 14:36

Waarom? Het is tijd voor een rechtvaardig systeem. Iedereen moet wonen maar er zijn slechts 2 groepen die worden bevoordeeld. 1) de mensen met een koopwoning en 2) de mensen met een huurwoning én een laag inkomen. Mogen de huurders met een modaal inkomen maar stikken? 

hetklopt
hetklopt29 jun. 2020 - 15:10

Ik weet niet wie u met 'Laag' bedoelt. Het is in elk geval een feit dat de hoogste inkomens het meest profijt hebben van de hypotheekrente-aftrek.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!