Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66: studie NMa naar hypotheken moet sneller

03-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-banken_05.jpg
D66 wil dat er vaart gezet wordt achter een onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar hoge winstmarges voor banken bij het verstrekken van hypotheken. Als het aan de partij ligt duurt de studie drie, en niet zes maanden, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag.
Volgens de NMa zijn de marges op hypotheken in Nederland sinds halverwege 2009 hoger dan in ons omringende landen. Een onderzoek hiernaar door de kartelwaakhond is naar verwachting in het voorjaar van 2011 klaar.
Maar Verhoeven wil dat huizenkopers zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. ,,Het aantal verkochte woningen is al historisch laag. Door dit bericht krabben potentiële huizenkopers zich nogmaals achter de oren voor ze een huis kopen. Aan de ontstane onzekerheid moet snel een eind komen. Liever vandaag dan morgen.'' Hij heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) hierover vragen gesteld.
Verhoeven wil onder meer weten hoeveel mensen zich met het onderzoek bezighouden en of banken optimale medewerking geven. Ook wil hij dat de onderzoeksopdracht van de NMa wordt uitgebreid. ,,Straks wordt geconstateerd dat er geen prijsafspraken zijn gemaakt, en daarmee zou de kous af zijn. Maar wij willen graag weten wat dan wel de oorzaak is van de hogere tarieven'', stelt hij.
Volgens Verhoeven zou het kunnen dat de hogere tarieven komen doordat consumenten voor een hypotheek op de Nederlandse markt kunnen kiezen uit ,,slechts'' vijf grote aanbieders. Als er geen sprake is van prijsafspraken, zou het wel kunnen dat een beperkt aantal aanbieders ,,afgestemd gedrag'' vertonen.
Ook wijst het Kamerlid erop dat sommige banken niet scherp op prijs mogen concurreren om zo klanten binnen te halen omdat ze staatssteun hebben gekregen. Dit zou oneerlijke concurrentie betekenen voor banken die geen steun kregen. ABN Amro/Fortis is een staatsbank en ING en SNS Bank kregen kapitaalinjecties van de overheid in de hevigste periode van de financiële crisis.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!