Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66: kabinet verhoogt belastingen stiekem

23-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingpapieren1_01.jpg
Het kabinet gebruikt boekhoudkundige trucs om de belastingen volgend jaar met een miljard extra te verhogen. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees heeft dat maandag gezegd. Volgens hem wordt het afschaffen van de fiscale ouderenkorting als een bezuiniging gepresenteerd. Vervolgens wordt dat geld gebruikt om uitgaven te verhogen. Deze operatie is in strijd met de begrotingsregels.
Bezuinigingen
Koolmees zegt dat PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hierdoor ,,uit de wind wordt gehouden''. Hij hoeft geen maatregelen te nemen om tegenvallers van 1 miljard te bezuinigen. Daarentegen zou VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid 1,5 miljard aan bezuinigingen voor haar rekening moeten nemen.
Technische correctie
Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat het kabinet zich wel netjes aan de begrotingsregels houdt. Het ,,omkatten'' van een fiscale aftrekpost naar een uitgavenregeling is een ,,technische correctie'' die binnen de regels is toegestaan, aldus het departement. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!