Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66: geef horeca ruimte voor experimenteren met heropening

03-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
horeca 930x520

Regeringspartij D66 wil dat enkele horecazaken de ruimte krijgen om te experimenteren met heropening onder strikte voorwaarden. Volgens fractieleider Rob Jetten is er weinig gedaan met de gedachten over 'proeftuinen', ondanks dat het RIVM en OMT stelde dat hiermee aan de slag gegaan kon worden. Dat meldt het AD.

Jetten acht de kans klein dat het kabinet komende dinsdag besluit dat restaurants en kroegen over twee weken hun deuren mogen openen en meer perspectief bieden voor horecaondernemers. "We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer." Slimmer betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. Denk hierbij aan voorwaarden als het vooraf reserveren, het naar een tafel begeleiden en het vooraf of achteraf testen op corona.

Meer steun voor horeca en cultuursector

De D66-voorman vindt dat de cultuursector en de horeca meer steun verdienen van het kabinet. Hij wil dat de voorgenomen versobering van het steunpakket van tafel gaat. "Zelfs als een restaurant open mag, zullen er eerst inkopen moeten worden gedaan. Daar is geld voor nodig. Kijk, de aardappelboeren hebben dit voorjaar tijdens de eerste golf 100 procent van hun verliezen gecompenseerd gekregen. Maar de horeca en de cultuursector hebben het grootste offer gebracht: zij moesten twee keer dicht. En dus moeten we hen helpen, in de eerste plaats door niet te versoberen en langer uitstel van belastingen te verlenen. En als de horeca langer dicht moet, zullen we meer moeten bijlappen."

Horecabedrijven heropenen, ook als dat niet mag

Horecabedrijven in vijftig steden en regio's hebben gisteren laten weten op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De bedrijven zeggen het vertrouwen in het kabinet op en geven aan niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn, omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder andere in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen echter niet mee.

Bron: ANP, AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!