Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66: dierenarts mag geen apotheker zijn

04-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hondenkat_02.jpg
D66 vindt dat dierenartsen niet langer geld mogen verdienen aan medicijnen die ze zelf voorschrijven en verkopen. De partij wil dat het kabinet onderzoekt of het beëindigen van die dubbelfunctie kan helpen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen.
Financiële prikkel
D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw dient dinsdag een motie van die strekking in. Omdat een dierenarts nu ook apotheker is, heeft hij er baat bij om diergeneesmiddelen te leveren en die financiële prikkel moet er volgens de partij uit. Daardoor zal de dierenarts minder snel geneigd zijn antibiotica voor te schrijven als hier geen diergeneeskundige noodzaak of wenselijkheid voor bestaat, aldus Schouw. Gespecialiseerde apothekers zouden de medicijnen moeten gaan leveren.
Antibiotica
Door het vele gebruik van antibiotica in de veehouderij kunnen dier en mens resistent worden tegen de medicijnen. Dat kan niet alleen gevaarlijk zijn voor dieren, maar ook voor de gezondheid van mensen.
Reactie dierenartsen
De dierenartsen reageerden dinsdag teleurgesteld op de motie van Schouw. Voorzitter Dirk Willink van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde: ,,Schouw gaat er ten onrechte vanuit dat dierenartsen de neiging zouden hebben te veel antibiotica voor te schrijven, omdat ze daarmee zouden verdienen." Volgens Willink heeft een recente studie uitgewezen dat dierenartsen antibiotica voorschrijven op strikt diergeneeskundige gronden. Bovendien, zegt hij, is gebruik van antibiotica in de veehouderij de afgelopen 2 jaar met 60 procent teruggedrongen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!