Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

D66: Betalingsherinnering van overheid in plaats van direct een boete

12-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2324 keer bekeken
  •  
Betaling 1127

Mensen die niet op tijd een rekening van de overheid betalen, zouden daarbovenop niet meteen aanmaningskosten of een boete moeten betalen maar eerst een kosteloze herinnering toegestuurd moeten krijgen. Daarvoor zal D66-Tweede Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz woensdag pleiten tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Het gaat Dekker-Abdulaziz bijvoorbeeld om aanslagen die de overheid stuurt zoals voor de gemeentelijke belasting en de motorrijtuigenbelasting, maar ook om verkeersboetes.

Overheid nog niet wettelijk verplicht om herinnering te sturen

Bedrijven zijn al wel wettelijk verplicht om aan hun klanten altijd eerst een herinnering te sturen als die niet op tijd de rekening betalen. Als mensen dan nog niet betalen, mogen bedrijven pas een opgehoogde factuur sturen. 

Maar voor overheden geldt dat nu niet. Zij mogen meteen hogere kosten in rekening brengen. Dat kan variëren van enkele euro's tot een substantieel bedrag. Dekker bereidt een motie voor om dit te wijzigen.

“Iedereen kan wel eens een rekening vergeten of meer tijd nodig hebben”

De D66'er komt juist nu met haar voorstel, omdat mensen het in deze tijden financieel moeilijker hebben dan voorheen. "In deze tijd van torenhoge inflatie en forse energiekosten telt voor veel mensen elke euro. Iedereen kan wel eens een rekening vergeten of net iets meer tijd nodig hebben om te betalen.”

Volgens Dekker-Abdulaziz mag de overheid dit niet gelijk bestraffen met extra kosten. “Een herinnering biedt alsnog kans aan de betalingsverplichting te voldoen, zonder direct extra geld kwijt te zijn", aldus Dekker. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

harrybre
harrybre12 okt. 2022 - 12:38

Bij de BTW, loonbelasting enz.. mag met 6 dagen te laat zijn. De 7e wordt je (soms) gebeld met een herinnering... de beote staat dan al overeind. Zelfs als ze weten, dat je sinds begin 2020 je bedrijfje op nul hebt gesteld, geen activiteiten hebt, geen loon ( aan jezelf) uitkeert, want je moet voor je zwaar dementerende partner zorgen... toch maandelijks opgeven en.. NOOIT vergeten, want anders kost het je een aangifteverzuimboete van € 68 en een betalingsverzuimboete van €54 ( ook als je niets te betalen HAD). En je Vennootschapsbelasting: zelfs als invoer, inkoop, verkoop, kosten ( gezien je BTW-opgaven) en loon ( gezien je LB-opgaven) bekend zijn, waaruit een winst van ca € 0 volgt, durft men toch een aanslag op te leggen voor € 500.000 winst voor een éénpersoonsbedrijfje. Ben je dermate uitgeput, dat de Spoed-Eerste Hulp je demente vrouw in het ziekenhuis houdt tot een verzorgingsplaatsje gevonden is, gezien JOUW uitputting... men heeft overal LAK aan.

lmusters
lmusters12 okt. 2022 - 10:24

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe13 okt. 2022 - 8:32

Een beetje uitleg zou geen kwaad kunnen...

lmusters
lmusters12 okt. 2022 - 10:20

Dit is niet het enige waarin onze overheid tekortschiet Vroeger noemden ze het witte boorden criminelen. Als we kijken naar hoe ze tegenwoordig bezig zijn, zijn het dat nog steeds.

mof
mof12 okt. 2022 - 9:44

En terecht. Waarom voor de overheid andere regels zouden gelden als voor normale bedrijven en burgers is mij een raadsel. De overheid zou een voorbeeld moeten zijn want diezelfde overheid heeft wel bepaald dat andere instanties wel eerst een herinnering moeten sturen. Dit is weer een voorbeeld van onbetrouwbare overheid.

aad piraat
aad piraat12 okt. 2022 - 9:07

Weer zo'n voorbeeld van de hypocriete regering welke alles en iedereen regels oplegt en er dan zelf niet aan voldoet. En maar geschokt zijn over het verloren vertrouwen waarvan ze maar niet weten hoe dit is terug te winnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!