CZ schrapt 5 ziekenhuizen voor obesitaszorg
25-11-2011
• leestijd 2 minuten
Zorgverzekeraar CZ doet met vijf ziekenhuizen geen zaken meer als het gaat om operaties wegens ernstig overgewicht. De verzekeraar vindt de kwaliteit die de ziekenhuizen leveren op dat terrein onder de maat, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Het gaat om het Obesitas Center van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht, de Korteweg Kliniek in Zaandam, de obesitaskliniek van het Maastricht UMC, de MC Groep in Lelystad, en de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo.
Maatregel
De maatregel betekent dat CZ-verzekerden volgend jaar nog gewoon in de ziekenhuizen terechtkunnen voor ingrepen op het terrein van ernstig overgewicht. Maar het jaar erop, in 2013, moeten ze zelf extra bijbetalen. Die situatie geldt volgens CZ niet voor de Korteweg Kliniek in Zaandam. Daar moeten patiënten, verzekerd bij CZ, volgend jaar al bijbetalen. De samenwerking tussen de kliniek en CZ was al eerder stopgezet.
CZ raadt verzekerden aan naar andere ziekenhuizen te gaan waar de zorg, volgens de uitgangspunten van CZ, wel op peil is.
Maagband
Mensen met zeer ernstig overgewicht krijgen vaak een maagband of een omleiding van de dunne darm. Het zijn doorgaans gevaarlijke operaties. Het is van groot belang dat de patiënten na de ingreep veel minder gaan eten. CZ wil dat artsen de patiënt voor de operatie grondig onderzoeken op risico's. De patiënt zelf moet door een team van deskundigen worden begeleid, zoals een diëtist, psycholoog/psychiater, internist en een chirurg die gespecialiseerd is in de operaties. Daarbij dienen alle betrokkenen genoeg ervaring te hebben. Ook na de behandeling moeten artsen de patiënten goed in de gaten houden.
Goede kwaliteit
De overheid wil dat zorgverzekeraars alleen nog contracten afsluiten met ziekenhuizen die goede kwaliteit leveren. Ziekenhuizen die niet met hun tijd meegaan, prijzen zich op die manier vanzelf uit de markt, is de gedachte. CZ loopt voorop met het selectief inkopen van zorg.
ANP