Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CZ neemt blaaskankerzorg onder de loep

01-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stethoscope_359x210_20.jpg
Zorgverzekeraar CZ werkt aan een kwaliteitsnorm voor blaaskankeroperaties. Dat heeft een woordvoerster van het in Tilburg gevestigde bedrijf woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant.
CZ ontwikkelde eerder een vergelijkbare norm voor borstkankeroperaties. Het bedrijf kwam in oktober met een lijst van ziekenhuizen waarmee het voortaan op dat terrein geen zaken meer zal doen omdat zij onvoldoende kwaliteit zouden leveren. De publicatie van die lijst leidde tot veel commotie.
Onder de zorgverzekeringswet die in 2006 van kracht werd, is het de taak van zorgverzekeraars om op kwaliteit te selecteren. Tot dusver kwam die rol evenwel niet goed uit de verf. CZ heeft met de borstkankerlijst een begin gemaakt en wil de komende tijd van meer behandelingen de kwaliteit verschillen in kaart brengen.
,,Wij zijn er niet op uit om ziekenhuizen te pesten of ruzie te maken met artsen'', aldus de zegsvrouw van CZ. ,,Maar er zijn verschillen in kwaliteit en wij willen dat die zichtbaar worden.'' De zorgverzekeraar overlegt met urologen over hoe de norm voor blaaskankeroperaties er precies uit komt te zien.
Net als bij de borstkankerzorg zal ook nu het aantal uitgevoerde operaties per ziekenhuis naar verwachting een belangrijke factor zijn. Volgens CZ blijkt uit onderzoek dat in ziekenhuizen waar de ingreep minder vaak wordt uitgevoerd, meer patiënten binnen een maand na de operatie sterven.
ANP

Meer over:

kanker, cz, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!