Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CZ mag eigen normen borstkankerzorg hanteren

23-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
borstonderzoek_06.jpeg
Zorgverzekeraar CZ mag eigen criteria stellen voor de kwaliteit van borstkankerzorg in ziekenhuizen. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdagmiddag beslist in een kort geding dat ziekenhuis Betheseda in Hoogeveen en het Scheper ziekenhuis in Emmen hadden aangespannen tegen CZ.
De zorgverzekeraar hoeft van de rechtbank zijn eigen normen niet wetenschappelijk te onderbouwen. Volgens de rechter bestaat er in de medische literatuur namelijk geen eensgezindheid over de relatie tussen het aantal operaties en kwaliteit van de zorg en tussen het aantal operaties en de kans op sterfte.
CZ oogstte half oktober een storm van kritiek na het publiceren van de lijst met ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt
De twee Drentse ziekenhuizen stapten naar de rechter omdat zij vonden dat de zorgverzekeraar met zijn criteria onrechtmatig handelde. Bovendien stelden de ziekenhuizen reputatieschade te hebben geleden doordat CZ in oktober verkondigde niet meer met de twee ziekenhuizen in zee te willen. De borstkankerzorg in zowel Hoogeveen als Emmen zou volgens CZ ondermaats zijn.
Vicevoorzitter Kees Donkervoort van zorggroep Leveste, waar beide ziekenhuizen onderdeel van zijn, reageerde teleurgesteld op de uitspraak van de rechter. ,,Ik vind het zorgwekkend dat een zorgverzekeraar eigen normen mag stellen aan zorg, die ook niet wetenschappelijk onderbouwd hoeven te zijn. Dat kan in de toekomst nog fikse dicussies opleveren.''
De rechter oordeelde dat de ziekenhuizen de reputatieschade die ze zouden hebben geleden, onvoldoende hadden onderbouwd. Hij achtte de schade daardoor niet bewezen en wees de gevraagde schadevergoeding van 100.000 euro af.
Donkervoort: ,,CZ heeft haar eerste negatieve uitlatingen over onze ziekenhuizen inmiddels genuanceerd. Daarmee waren volgens de rechter eigenlijk al excuses gemaakt. Bovendien kunnen we inderdaad nog niet aantonen hoe groot de schade is die we hebben geleden door de negatieve berichtgeving. Dat wordt pas op langere termijn duidelijk.'' Hij weet nog niet of de ziekenhuizen in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!