Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CZ geeft inzicht in ziekenhuistarieven

03-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
ziekenhuis 930x520
Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd. ,,Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken", meldt CZ op zijn website.
Tarieven
CZ geeft in eerste instantie inzicht in de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.
Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken.
Vergelijkingen
De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.
De verschillen in prijzen die de ziekenhuizen rekenen zijn nu en dan groot. In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kost het inbrengen van een spiraaltje 156 euro, terwijl in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zo'n ingreep 580 euro kost.
CZ zal de tarievenlijst de komende tijd steeds updaten. ANP
De tarieven vind je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

ddr
ddr5 aug. 2016 - 9:27

Te koop:Hanger voor om uw nek.Hierop kunt u aangeven naar welk ziekenhuis u wilt bij een ongeluk.Ook de vervoerder ( ambulance ) kunt u aangeven. Ervaring leert dat een rit van A naar B duurder was dan van B naar A met een andere vervoeder. Waanzin natuurlijk.Begin van ons aller protest.https://nationaalzorgfonds.nl/ http://petitie-online.eu/stop-de-hoge-ziekteverzekeringspremies/

chronisch zieke
chronisch zieke4 aug. 2016 - 19:09

Wat was het toch een fijne en eerlijke tijd, toen de specialisten nog declaraties per verrichting in konden dienen bij zorgverzekeringen. Sinds de DBC's is er alleen maar ellende over ons heen gekomen. Enfin ......... de zorgverzekeringen varen er wél bij! Wat is kwaliteit in de zorg? Wie bepaalt het en hoe wordt het bepaald? Door financiële bepalingen, nét als de rest van de "zorg" tegenwoordig? De enige die kwaliteit aan kunnen geven zijn patiënten, die goed of minder goed geholpen worden door een specialist en dit geheel onafhankelijk van welke zorgverzekering dan ook! Maar dit ligt zéker ook aan de klachten die de patiënt heeft en of de specialist de mogelijkheid krijgt van de tegenwoordige regels om er iets aan te doen of er iets aan te mogen doen! Marktwerking in de zorg? Belachelijk, het heeft alles alleen maar veel duurder gemaakt.......... 3x raden wie dat op mag hoesten.

imtra
imtra4 aug. 2016 - 12:56

Alleen als het wat uitmaakt mbt mijn eigen risico. Als die er aan gaat door de behandeling, dan blijf ik in de buurt. Ik ga iemand anders zijn werk niet doen.

masters.comment
masters.comment3 aug. 2016 - 23:11

Prijs en kwaliteit gaan helaas nergens hand in hand. Meet en weet!

kieskeurig
kieskeurig3 aug. 2016 - 21:47

Ik hoef voor de prijs niet naar een ander ziekenhuis, mijn eigen risico heb ik na het eerste kwartaal toch al op gebruikt.

weetnietveel
weetnietveel3 aug. 2016 - 20:38

Ik ging vorig jaar naar het ziekenhuis voor een open been, heb diverse onderzoeken gehad maar waarvoor ik kwam, het herstel van mijn wond was niet zo belangrijk, wel werd er geopperd dat ik geopereerd kon worden aan een spatader die niets met het open been te maken heeft, ook belangrijk was in welke DBC viel dit, nou doe maar 22.

weetnietveel
weetnietveel3 aug. 2016 - 20:35

Waarom moeten wij daarop letten, het moet doodnormaal zijn dat je in elk ziekenhuis dezelfde behandeling krijgt en wat daarvoor betaalt dient te worden, daar hebben we mevr Schippers toch voor en zoals al gezegd, wat een zegening is het toch, die MARKTWERKING, nog nooit zo'n rot stelletje bij elkaar gezien.

agapon
agapon3 aug. 2016 - 20:15

Fijn he die markt werking. Het is gewoon absurd dat het ene ziekenhuis andere rekeningen presenteert dan andere, zelf met honderden euro's verschil. Geen toezicht van de Staat op de verzekeringsmaatschappijen die dit onder controle zouden moeten houden. Het is godsonmogelijk de grote verschillen, duidt op oplichting en uitkleden van de burger door bovenvermelde instanties. Ook m.i.z. absurde bedragen die gerekend worden voor ambulance vervoer zijnde 850 euro voor binnen 15 minuten in het ziekenhuis. Hier hoor de ambulances om de tien minuten voorbij komen dus 6 x 850 dag en nacht per uur is miljoenen voor een ambulance. Worden medicijnen verstrekt  die totaal niet werken, maar wel betaald dienen te worden ja ja niet door de verstrekker vanwege wanprestatie maar door de cliënt. Gegeven is ook dat iedere Nederlander 2800 euro per jaar betaald voor ziekten ten gevolge van roken. enz enz   

BertKa
BertKa3 aug. 2016 - 17:02

Oud gezegde: goedkoop is niet altijd een betere koop.

Adrie vd G
Adrie vd G3 aug. 2016 - 16:41

Het is interessant om te weten waarom de prijzen zo verschillend zijn, want als de prijzen onnodig zo hoog zijn dan kan misschien de zorg premie omlaag.

frisiantje
frisiantje3 aug. 2016 - 15:28

Als je ziek bent ga je eerst niet shoppen voor een ziekenhuisbehandeling. Dan heb je wel iets anders aan je hoofd.De zorg is geen markt.

geensaus
geensaus3 aug. 2016 - 15:03

Deze poll is wel erg kort door de bocht. Aan zoiets zitten toch allerlei mitsen en maren.

lupatico
lupatico3 aug. 2016 - 14:11

Door het vermarkten van alle verrichtingen weet je nooit wat de echte kostprijs is van een bepaalde verrichting. Dat zit allemaal verstopt in de uitonderhandelde pakketten per ziekenhuis/zorgverzekeraar. Kiezen op basis van prijs is dus sterk af te raden.

phpieterse
phpieterse3 aug. 2016 - 13:19

Zou naar het ziekenhuis vertrekken met de beste resultaten, dat wel. Helder is dat ook ziekenhuizen verworden zijn tot gezondheidssupermarkten. Het wachten is op de kiloknaller. Nèt als bij AH en Jumbo weet je nooit waar zij hun producten inkopen en hoe zij met het milieu en personeel omgaan. Ook belangrijk!Deze poll is waardeloos zowel van opzet als de uitkomst die het geeft.

HaaJee
HaaJee3 aug. 2016 - 12:49

Alles is TE VER WEG

Lidwientje
Lidwientje3 aug. 2016 - 12:34

De vraag wordt niet gesteld waarom de prijs bij het ene ziekenhuis zo veel hoger ligt dan bij het andere. De consument moet kennelijk kritisch zijn en op de prijs gaan letten, terwijl de ziektekostenverzekeraars gewoon altijd betalen wat de zorgverlener declareert. Na 10 jaar met het huidige systeem is het gelukkig velen duidelijk: de zorg is geen markt! Op naar één nationaal zorgfonds, zonder geldverslindende reclames en zonder eigen risico!

Henk van der Veen
Henk van der Veen3 aug. 2016 - 12:19

Je bent gewend aan het ziekenhuizen (2) waar je al 40 jaar komt. Je bent vooral gewend aan de specialisten die je behandelen en waar je vertrouwen in hebt. Veranderen doe je dus niet, omdat je weet dat je nu in goede, vertrouwde handen bent,. 

koningbolo
koningbolo3 aug. 2016 - 12:18

M.i. Een volstrekt zinloze pol als er geen relatie tot kwaliteit bij gegeven wordt.

Verbri
Verbri3 aug. 2016 - 12:13

Als ik wat mankeer dan ga ik naar een kwalitatief goed aangeschreven ziekenhuis en naar een bekwame specialist die blijkens patiënten waarderingen zijn sporen heeft verdiend. Want je hebt goede en slechte automonteurs en met specialisten is dat niet anders. ALLEEN wanneer ik spullen koop dat kijk ik waar hetzelfde product wellicht goedkoper te verkrijgen is. 

fikfeeks
fikfeeks3 aug. 2016 - 11:58

Ik vind het een beetje jammer dat er alleen naar de prijs gekeken wordt. Geldt kwaliteit niet meer tegenwoordig? Ik weet wel dat goedkoop niet altijd duurkoop is, maar soms is een patient bij de ene arts beter op zijn plek dan bij de andere. Je moet je ook vertrouwd voelen bij een arts.Verder krijg je natuurlijk de situatie dat goedkopere artsen enorme wachtlijsten krijgen. Dat lijkt me ook niet bevordelijk voor de gezondheid.En wat met patienten die daarvoor een flinke afstand af moeten leggen en dat niet kunnen? Zijn die dan maar gewoon de pineut? Het is echt doorgeslagen die flauwekul met de zorgverzekeringen.Waarom kan het niet zoals in Belgie, daar is een arts gewoon in dienst van het ziekenhuis, krijgt een vast salaris en doet gewoon zijn werk op tijd. Je maakt er zelf met de arts een afspraak wanneer je geholpen wordt.Niks geen wachtlijsten en wachten op een telefoontje wanneer je eindelijk eens aan de beurt bent. Maar ja dat zullen de artsen in Nederland wel niet zien zitten.

1 Reactie
hetklopt
hetklopt3 aug. 2016 - 13:41

Ik vrees dat ook de aan de macht zijnde politici dit niet zien zitten. Die Schipper(s)en liever.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!