Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CZ doet geen zaken meer met zes ziekenhuizen

28-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuisbed_ziekenhuis_kamer_hospitaal_09.jpeg
Zorgverzekeraar CZ doet vanaf 2011 geen zaken meer met zes ziekenhuizen voor borstkanker omdat zij onvoldoende presteren op dat gebied. Dat heeft CZ maandag bekendgemaakt.
De zorgverzekeraar publiceert binnenkort een lijst met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. Volgens CZ presteren bijna zestig ziekenhuizen matig, 23 goed en scoren vier ziekenhuizen het best. De zorgverzekeraar maakt dan ook bekend met welke ziekenhuizen geen zaken meer zullen worden gedaan.
Het gaat bij de beoordeling om de resultaten die de ziekenhuizen boeken bij de behandeling van patiënten.
,,We vinden de ziekenhuizen waarmee we voor deze zorg geen contract sluiten gewoon op dat gebied niet goed genoeg voor onze verzekerden'', aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ in een verklaring.
Het beoordelen van de kwaliteit van zorg van ziekenhuizen is al jaren een heet hangijzer bij ziekenhuizen. De overheid wil dat alleen de beste ziekenhuizen nog bepaalde operaties mogen uitvoeren. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in de ingrepen waar ze goed in zijn. Andere operaties zouden ze moeten afstoten naar andere ziekenhuizen.
,,Er zijn te veel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen zich meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn'', aldus Van der Meeren in dat verband.
Er blijken grote verschillen te zijn in overlevingskansen van patiënten bij de verschillende ziekenhuizen. Informatie daarover wordt niet of nauwelijks openbaargemaakt. Diverse patiëntenorganisaties roepen ziekenhuizen en zorgverzekeraars al jaren op om openheid van zaken te geven.
Ziekenhuizen zijn bang die openheid te geven omdat ze vrezen dat patiënten hun medisch specialisten gaan mijden als blijkt dat die veel fouten maken, of er vaker dan gemiddeld niet in slagen patiënten te redden van de dood.
CZ is nu de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties. De verzekeraar wil op termijn meer typen behandelingen onder de loep nemen. ,,De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!