Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cybercriminelen verdubbelen phishing buit

23-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hacker cybercrime 930x520
Cybercriminelen hebben in de eerste helft van dit jaar veel meer geld buitgemaakt met phishing, waarbij ze via valse e-mails, appjes of per telefoon hengelen naar toegangscodes voor internetbankieren. De schade voor Nederlandse rekeninghouders is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.
Door gesjoemel met internetbankieren maakten criminelen in de eerste zes maanden van 2018 in totaal 1,56 miljoen euro buit, waarvan 85 procent het gevolg is van phishing. Een jaar eerder kostte fraude via internetrekeningen Nederlanders nog 679.000 euro, melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

Nepberichten steeds moeilijker te herkennen

Volgens de brancheverenigingen zijn de vervalste e-mails steeds moeilijker te onderscheiden van echte berichten van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties. Daarnaast zijn dit jaar veel meer phishingberichten verzonden.

Consumenten zijn bewuster van gevaren

Op de langere termijn is er overigens sprake van een gestage daling van phishing en andere vormen van fraude met internetbankieren. Dat kostte in het piekjaar 2011 nog 35 miljoen euro. Volgens Betaalvereniging Nederland zijn consumenten zich sindsdien stukken bewuster geworden van de gevaren die in hun inbox loeren. Daarnaast treden banken sneller op tegen phishing, bijvoorbeeld door vervalste websites zo snel mogelijk te laten blokkeren.

Waarschuwingen van banken

Banken drukken hun klanten op het hart nooit wachtwoorden te geven via e-mail, telefoon of social media. Daarnaast adviseren ze klanten niet te klikken op linkjes in verdachte e-mails, maar zelf het webadres van hun bank in te vullen in de browser.

Alle betaalfraude bij elkaar

Phishing is één van de manieren waarop wordt gefraudeerd met betaalmiddelen. Alle betaalfraude bij elkaar kostte het eerste halfjaar 5,55 miljoen euro, een daling van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. ANP
Weet jij hoe je een phishing mail of app kunt herkennen? Bekijk de voorbeelden in ons phishing dossier!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!