Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cybercriminelen gebruiken naam Belastingdienst voor fraude via phishingmails

28-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Hack crimineel internetfraude
Steeds vaker proberen cybercriminelen uit naam van de Belastingdienst geld af te troggelen van nietsvermoedende consumenten. Dat gaat via phishingmails, smsjes en appjes. Dat zegt het AD. Sinds corona stijgt het aantal fraudemeldingen spectaculair, constateert het Security Operations Center (SOC) van de Belastingdienst in Apeldoorn.
De Belastingdienst kreeg dit jaar al 150.000 meldingen binnen over phishingmails en appjes. Volgens Jan Polkerman, chief technology officer van de Belastingdienst, is dat ruim vier keer zoveel als de 35.000 in 2019. In 2017 kreeg de fiscus nog slecht 7700 fraudemeldingen.

"Steeds geraffineerder"

Volgens Karl Lovink, hoofd van het SOC, correspondeert het forst stijgende aantal meldingen met wat het SOC waarneemt. Lovink probeert samen met enkele tientallen experts in Apeldoorn phishingwebsites zo vroeg mogelijk offline te halen. "Phishing-berichten worden steeds geraffineerder. Cybercriminelen zijn tegenwoordig goed opgeleid en investeren vaak flink geld in dergelijke phishing-operaties", aldus Lovink.
Bron: AD/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!