Kassa

Cv-ketel lijkt terrein te verliezen

27-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Verwarming 1127
De verkoop van warmtepompen is in 2020 met 37 procent toegenomen, meldt Natuur & Milieu. Hoewel het slechts om 62.000 warmtepompen gaat, is er een duidelijke stijgende lijn te zien. Toch blijven cv-ketels nog de norm, met 428.000 nieuwe ketels in 2020. Volgens Natuur & Milieu is dat "een gemiste kans."
Ieder jaar doet Natuur & Milieu onderzoek middels de ‘Gasmonitor’, daarmee wordt onderzoek gedaan naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals cv-ketels, warmtepompen en hybride installaties. 
Uit het Gasmonitor 2021 blijkt dat cv-ketels terrein lijken te verliezen ten opzichte van voorgaande jaren, waarin er juist een stijging zichtbaar was. Vorig jaar zijn er 4,9 procent minder cv-ketels verkocht ten opzichte van 2019. Daarentegen is het aantal aanschaffen van warmtepompen juist met 37 procent gestegen. 

Techniek en voordelen lijken nog weinig bekend

Hybride warmtepompen gebruiken stroom om te verwarmen en gebruiken alleen aardgas op zeer koude dagen. Dit gebeurt middels een combinatie van een kleine warmtepomp en cv-ketel. Dit biedt vooral een uitkomst voor huizen die niet genoeg geïsoleerd zijn om te worden voorzien van een warmtepomp. 
Rob van Tilburg is directeur ‘programma’s’ bij Natuur & Milieu. Hij benadrukt: “Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de warmtevoorziening, maar de techniek en de voordelen ervan lijken nog te weinig bekend bij consumenten.”

60.000 huizen konden beter voor hybride warmtepomp gaan

Natuur & Milieu ziet de vele cv-ketelplaatsingen vooral als een gemiste kans. De organisatie geeft aan dat volgens haar berekeningen zo’n 60,000 van de 428.000 huishoudens beter voor een hybridepomp konden gaan bij het vervangingsmoment. In 2020 zijn slechts 3200 hybride warmtepompen aangeschaft, op basis van het aantal subsidieaanvragen. Natuur & Milieu geeft aan geen exacte verkoopcijfers te kunnen weergeven, omdat die niet bekend zijn.

Overheid en markt moeten stimuleren

Tot slot benadrukt de milieuorganisatie dat de transitie naar aardgasvrije verwarming tot nu toe “mondjesmaat” gaat. Volgens de berekening van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, zou het voor zo’n 1 miljoen woningen die nu nog gas gebruiken, een interessante optie zijn om over te stappen op een hybride warmtepomp. Natuur & Milieu ziet een belangrijke taak voor de overheid en de markt om de aanschaf van hybride warmtepompen te stimuleren.
Bron: ANP, Natuur & Milieu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol28 sep. 2021 - 18:18

Alleen jammer voor de flat of appartement bewoner, die mag vaak geen herrieschoppende warmtepomp op zijn of haar buitenmuur hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!