Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Cursus voor gebruik e-bike van Veilig Verkeer

15 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
elektrische fiets ebik 1127
Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil de veiligheid van gebruikers van een e-bike bevorderen en beidt hen een 'opfriscursus' aan. Het aantal ongevallen met de elektrische fiets neemt namelijk toe, aldus VVN. De gratis onlinecursus biedt tips en de mogelijkheid om vragen te stellen over het gebruik van de e-bike.
De fietser is opeens sneller geworden en daar is volgens VVN nog niet iedereen op voorbereid. Uit balans raken, tegen een paaltje fietsen, vallen bij het op- en afstappen of uit de bocht vliegen, zijn volgens VVN een aantal voorbeeld van de ongevallen.

Minder hard fietsen

Zelf kunnen fietsers ook bewuster fietsen door hun snelheid aan te passen, ver vooruit te kijken, handen uit te steken, uit de dode hoek te blijven en een helm te dragen. Daarnaast raadt VVN aan om bij de fietsenmaker de e-bike af te stellen op 20 kilometer per uur in plaats van 25 kilometer per uur. Schijfremmen kunnen ook helpen bij fietsveiligheid, omdat die bij het remmen minder kracht vergen en de remweg korter wordt.
 Mensen raakten volgens expertisecentrum VeiligheidNL op een elektrische fiets in 2019 vaak zwaarder gewond dan mensen op een gewone fiets. Volgens het onderzoek kwam dat doordat men harder rijdt, maar ook doordat relatief vele ouderen op een e-bike rijden. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
luky195117 jul 2020 - 18:15

Ik als ervaren fietskapitein zeg, volg zo'n fietsopfriscursus! voor degene die pas nieuw op een E-bike stappen, moeten wennen aan de hogere snelheid, het andere opstappen, en de snelheidsbeheersing als je van een hoogte (brug afrijd)