NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Curatoren onderzoeken ongedekte medicijnen

6 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
tabletten medicijnen 930
Curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken de inkoop van kankermedicijnen uit Duitsland die niet vergoed werden door zorgverzekeraars, waarover Follow the Money dinsdag publiceerde.
Volgens het journalistieke onderzoeksplatform wist de aandeelhouder en toenmalig bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland Loek Winter dat de chemokuren niet vergoed werden. Het zou hebben geleid tot een verliespost voor de ziekenhuizen van tussen de 3 en 5 miljoen euro.

Tien belangstellende partijen

,,De curatoren kijken naar wat er gebeurd is. Zij komen met een inhoudelijke reactie zodra echt duidelijk is wat er gebeurd is", aldus de woordvoerder van MC Groep IJsselmeer, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De ziekenhuizen werden onlangs failliet verklaard. Maandag werd bekend dat zeker tien partijen belangstelling hebben de zorg of een deel ervan te willen overnemen.

Belangen

De kankermedicijnen werden ingekocht bij een Duitse leverancier. Volgens Follow the Money hebben Winter en voormalig ziekenhuisbestuurder Tim Roldaan belangen bij dit bedrijf.

Helft van de totale schuld

Zilveren Kruis bevestigt voorschotten te hebben betaald voor de medicijnen, terwijl nog niet duidelijk was hoe ze voor vergoeding in aanmerking kwamen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro, ofwel ongeveer de helft van de totale schuld die de ziekenhuizen bij Zilveren Kruis hebben. De zorgverzekeraar betaalde de voorschotten omdat de medicijnen tot 1 januari 2017 gewoon vergoed werden, terwijl daarna de regels veranderden. Volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar was de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog aan het onderzoeken of de medicijnen vergoed konden worden op het moment dat de ziekenhuizen failliet gingen.

Onderzoeksresultaten afwachten

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wilde nog niet veel kwijt over de kwestie. ,,,Ik heb dat bericht ook gelezen. De curator van IJsselmeer heeft vanmorgen laten weten dat ie dat uit gaat zoeken. Dus ik moet eventjes de resultaten van dat onderzoek afwachten.''

Geen invloed op doorstart

De woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen zegt dat de publicatie over de medicijnen ,,op dit moment" geen invloed heeft op het proces van een mogelijke doorstart. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!