Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Curatoren DSB dienen claim in bij DNB

25-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_3_11.jpg
De curatoren van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB). Zij achten de toezichthouder aansprakelijk voor de schade die schuldeisers lijden als gevolg van het faillissement. Dat maakten de partijen vrijdag bekend.
De claim is een gezamenlijk initiatief van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen.
Falend toezicht
Volgens hen verleende de centrale bank in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DSB en was er sprake van falend toezicht. Uiteindelijk maakte DNB door het intrekken van krediet ,,een zachte landing van de bank onmogelijk'' waardoor het faillissement van DSB onafwendbaar werd, aldus de partijen.
Schade verhalen
Het is nog niet bekend hoeveel schade de curatoren en organisaties precies bij DNB willen verhalen. Volgens curator Rutger Schimmelpenninck hangt dat ook af van het oordeel van de rechter. Die wordt eerst alleen de vraag voorgelegd in hoeverre DNB aansprakelijk is.
Schulden
De schulden van DSB bedroegen ongeveer 3,8 miljard euro. Daarvan is inmiddels al zo'n 1,1 miljard uitgekeerd. In de boedel bevindt zich ook nog steeds zo'n 2,5 miljard euro aan bezittingen. Dit zijn echter voornamelijk langlopende leningen, waardoor schuldeisers lang op dit geld moeten wachten.
ANP

Meer over:

dnb, diginieuws, dsb-bank, dsb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!