Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

CU wil zwarte lijst kledingbranche

27 nov 2013
  •  
leestijd 1 minuut
kleding-2_07.jpg
De ChristenUnie wil dat het kabinet met de kledingbranche een convenant sluit om niet alleen in Bangladesh maar in alle lagelonenlanden tot betere en veiligere arbeidsomstandigheden in textielfabrieken te komen. Bedrijven die niet meedoen moeten op een zwarte lijst komen.
Voorstel
Tweede Kamerlid Joël Voordewind zal dit voorstel woensdag doen tijdens de behandeling van de begroting van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Veiligheidsakkoord na ramp
Door onveilige omstandigheden in textielfabrieken in Bangladesh vielen afgelopen jaren vele honderden doden. Een ramp in een complex kledingfabriekjes in Dhaka eerder dit jaar met 1100 doden leidde tot een internationaal Veiligheidsakkoord om de situatie in de fabrieken te verbeteren. Ook verscheidene Nederlandse bedrijven hebben dit akkoord getekend. Minister Ploumen zette maandag nog enkele bedrijven publiekelijk te kijk die het nog niet hebben ondertekend.
Naleven internationale arbeidsnormen
De problemen in in Bangladesh zoals kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en gebrek aan vrijheid voor vakbonden komen ook in andere landen voor, aldus Voordewind. Daarom wil hij het Veiligheidsakkoord verbreden. In het convenant moeten doelen komen te staan waarop de sector concreet is af te rekenen zoals het naleven van internationale arbeidsnormen.
ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!