Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CU wil af van medicijnresten in riool

28 jun 2013
  •  
leestijd 1 minuten
water_2_01.jpg
Via het lichaam, maar ook door weggooien komen via vooral de wc heel wat medicijnenresten in het oppervlaktewater. Dat moet steviger worden aangepakt, aldus Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber donderdag.
Concreet plan
,,In Duitsland en Zwitserland worden extra zuiveringsstappen toegevoegd aan tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties. In Nederland ligt er nog geen concreet plan. Dat moet er wat mij betreft snel komen.'' Minister Melanie Schultz (Water) stelde daarop dat er al een plan is. Zo wordt er geprobeerd te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door urine bij ziekenhuizen en tehuizen op te vangen. Er wordt ook gekeken of en hoe waterzuiveringsinstallaties aangepast moeten worden.
Biologisch afbreekbare medicatie
Een andere manier om de hoeveelheid medicijnen in het water terug te dringen, is overleg met de makers van medicijnen. Zo kan er bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar röntgencontrastmiddelen worden gemaakt, zodat er geen problemen zijn als deze stof in het water terechtkomt. Volgens Schultz moet voor dit deel van de aanpak goed worden samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid.
Schoner water
Doordat Duitsland en Zwitserland hun water beter gaan zuiveren, zal ook het Nederlandse oppervlaktewater schoner worden, denkt Schultz. Er stroomt dan tenslotte via de rivieren schoner water ons land in. De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer medicijnen in ons water terechtkomen als er niets gebeurt. Door de vergrijzing zal het medicijngebruik, en dus ook de hoeveelheid vervuilde plas, fors toenemen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar