Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Crisis zet kwaliteit leefomgeving onder druk

14-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groene-auto_05.jpg
De kwaliteit van de leefomgeving staat onder druk door de economische crisis. Als gevolg van de crisis is het moeilijker om geld beschikbaar te krijgen voor de ontwikkeling van schone technieken. Als door bezuinigingen investeringen in stedelijke ontwikkeling en in natuur en landschap teruglopen, dan zal dit ten koste gaan van zowel de leefbaarheid in de steden als de kwaliteit van natuur en landschap.
Deze conclusies trekt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de dinsdag gepresenteerde Balans van de Leefomgeving. Volgens het PBL is het cruciaal dat het huidige beleid op dit gebied wordt voortgezet. Op de korte termijn profiteert de leefomgeving overigens nog van de economische neergang. De uitstoot van vervuilende stoffen is lager door de teruggelopen economische activiteit, en de druk op de schaarse ruimte is tijdelijk afgenomen.
De kwaliteit van de leefomgeving is de laatste twintig jaar sterk verbeterd, zo stelt het PBL in haar rapport. Dit komt mede door het gevoerde overheidsbeleid. Lucht en oppervlaktewater zijn schoner geworden, de steden zijn aantrekkelijker om te wonen en de natuur krijgt meer ruimte. Tegenover dit goede nieuws staat dat er op het gebied van de leefomgeving nog grote problemen overblijven, zoals de reeds merkbare klimaatverandering, de afnemende biodiversiteit en de teruglopende bereikbaarheid, vooral van de Randstad.
Om het tij te keren zijn gerichte beleidsmaatregelen nodig. Dit zal een belangrijke opgave zijn voor het nieuwe kabinet, zo stelt het PBL.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!