Kassa

Crisis wakkert benzineoorlog aan

23-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinepomp_06.jpg
Onder de de pomphouders in Nederland dreigt een benzineoorlog uit te breken, veroorzaakt door de crisis. Dat zegt Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers woensdag.
Prijsvechters
,,De concurrentie is maximaal door een dalende vraag, het groeiende aantal bemande en onbemande prijsvechters en omdat er simpelweg te veel pomphouders zijn. Steeds meer tankstations geven kortingen, waardoor ze uiteindelijk niet zullen overleven'', stelt de marktdeskundige.
Benzineprijs
De adviesprijs voor een liter Euro95 daalde woensdag licht tot 1,786 euro, bijna 10 cent minder dan 2 maanden geleden. Diesel werd in die periode eveneens bijna 10 cent goedkoper en kost nu 1,448 euro. In oktober vorig jaar bereikte de benzineprijs nog een record van 1,890 euro. Dat werd veroorzaakt door de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent.
Oorzaak
De brandstofprijzen dalen volgens Van Selms nu ook doordat de olieprijs onder ,,de magische grens'' van 100 dollar is gezakt. De reden is dat de wereldwijde vraag is afgenomen.
In Nederland werd er vorig jaar 3,6 procent minder liters diesel verkocht. De verkoop van benzine zakte met 3,4 procent. Dat komt volgens Van Selms niet alleen door de belabberde economie. ,,Ik durf te stellen dat auto's die steeds zuiniger worden er harder inhakken dan de crisis. Als je nu een auto koopt is hij 2 keer zo zuinig vergeleken met 10 jaar geleden'', vertelt de analist. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!