Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Crisis veroorzaakt tekort aan vaklui

15-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4228473.jpg
De economische crisis van dit moment zal op termijn een nog groter tekort aan vaklui op technisch gebied veroorzaken. Dat komt omdat laagopgeleide jongeren nu niet voor een opleiding op dat gebied kiezen, aangezien die sector conjunctuurgevoelig is.
Dat heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht woensdag voorspeld. Het ROA deed onderzoek onder 117.250 jongeren die in 2007 van school kwamen. Bekeken is wat nu hun positie op de arbeidsmarkt is. De uitkomsten zijn vergeleken met die van een groep schoolverlaters die in de crisis van de jaren tachtig van de vorige eeuw op de arbeidsmarkt kwam.
Volgens het ROA heeft de crisis op de lange termijn geen effect op de werkloosheid onder laagopgeleide jongeren. Op dit moment zijn wel meer jongeren die van een vmbo of mbo zijn gekomen, werkloos. Die werkloosheid zal ook nog fors toenemen, voorspellen de Maastrichtse onderzoekers.
Mensen die in de jaren tachtig op de arbeidsmarkt kwamen, hebben hun achterstand volgens de onderzoekers vrijwel helemaal ingehaald. Ze hebben hetzelfde niveau gehaald als jongeren die op een gunstiger moment gingen werken. Alleen is hun salaris vergeleken met andere groepen altijd wat achtergebleven.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!