Kassa

Criminelen gebruiken nieuwe phishingtruc op Marktplaats

15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-06-15 om 12.13.43
Oplichters hebben een nieuwe truc om de bankgegevens van mensen te vergaren. Dit doen ze door gebruik te maken van de verkoopsite Marktplaats. De oplichters geven aan een product te willen kopen voor de vraagprijs en betalen extra verzendkosten. Vervolgens vragen ze om de telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Schuilnamen die gebruikt worden zijn onder andere Jasper, Astrid, Jerry of Loes.
Marktplaats phishing bericht

Smsje of voicemailbericht

Als de partijen het eens zijn met elkaar is het even stil. De verkoper ontvangt dan een smsje, zogenaamd afkomstig van de Rabobank. Er zijn ook mensen die in plaats van een smsje een voicemailbericht hebben ontvangen, ingesproken door een computerstem. Bij andere gedupeerden wordt er gezegd dat er een ‘verdachte transactie’ klaarstaat. Als ze dit willen tegenhouden moeten de mensen in actie komen door op de link te klikken.
Marktplaats sms

Link

Wie op de link klikt uit het smsje komt op een valse website van de Rabobank en krijgt dan een pagina te zien waarbij een ongewenste betaling kan worden voorkomen. In werkelijkheid stuurt de gebruiker van de website zijn persoonsgegevens naar de oplichter, die hier vervolgens misbruik van kan maken.
Link Rabobank marktplaats phishing
Geef het aan bij Marktplaats als je dit soort verdachte verzoeken krijgt. Profielen die worden misbruikt kunnen dan gesloten worden. Doe ook een melding bij de Fraudehelpdesk .
Bron: Fraudehelpdesk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

opaplop
opaplop16 jun. 2018 - 9:36

Om alle ellende te voorkomen, als je kan zelf de spullen ophalen en ter plekke als het goed is betalen, of ergens geld gaan pinnen.

AstridAstridAstrid
AstridAstridAstrid16 jun. 2018 - 2:39

Ja, Jerry, Jasper, Loes en Astrid, jullie hebben een goede avond gehad. Ieder € 250. Of is alles voor 1 persoon. Ik heb ook mijn vaste lasten, dus als je een greintje fatsoen in je lijf hebt stort je míjn € 1000 terug. Ik kom door zo'n acties heel erg in de problemen. Bedankt!!!

AstridAstridAstrid
AstridAstridAstrid16 jun. 2018 - 2:26

Die vuile klootzakken hebben € 1000 van mij afhandig gemaakt!!!! € 0,01 betalen en € 1000 afschrijven. Goed bezig, stelletje hufters!!!

qwerty789
qwerty78915 jun. 2018 - 16:52

Ook (bijna) de zelfde tekst ontvangen op een reactie van Marktplaats, ze vroegen alleen geen telefoonnummer2x achter elkaar met een dag verschil en precies de zelfde tekst maar dan wel een andere koper

edwin62
edwin6215 jun. 2018 - 14:35

marktplaats heeft al enige tijd de betaalmethode dat je via mp kan betalen en dan heb je geen gegevens nodig van beide partijen om iets te betalen, via een betaalverzoek kan je dan simpel betalen aan de ander, dus als ze naar je rekeningnummer enzo vragen dan betalen via de betaalverzoek , dan alleen je adres doorgeven voor verzending, willen ze hieraan niet meewerken dan helaas pindakaas en ga je naar een ander die dat wel accepteerd, ga nooit rechtstreeks geld overmaken of alleen wanneer je bewust een risico wil nemen.  of slimmer nog ga het afhalen dan zie je gelkijk wat je in handen krijg en kan je iets teste op werkingik lees nog tevaak advertensties op mp van mensen die opgelicht zijn omdat ze rechtstreeks geld overmaken en niets ontvangfen hebben, men moet eerst opgelicht worden om te snappen dat het dezer dagen niet meer zo werkt (helaas) dat niet iedereen vanzelfsprekend betrouwbaar is en dat men het blijft proberen om aan je gegevens te komen voor misbruik

manwijf
manwijf15 jun. 2018 - 14:25

Ik verkoop heel veel via MP, maar ik moet zeggen dat e tekst van het eerste berichtje mij heel geknutseld over komt.  Zo gaat het in het echt bijna nooit. Geef overigens nooit mn bankgegevens als ik nog niet weet, waar het naar toe moet en voor wie het bestemd is. 

uberbach
uberbach15 jun. 2018 - 13:27

Prachtig, maar waarom staat er geen email adres van Marktplaats waarheen ik die valse berichten naar toe kan verzenden.meestal komen ze terug van Marktplaats omdat het e-mailadres niet gebruikt mag worden voor dit soort activiteiten.Maar................er staat nooit bij welk adres ik dan WEL moet gebruiken. Willen ze wel die fraude mails hebben ???gegroet u

paul van baak
paul van baak15 jun. 2018 - 13:22

Altijd de optie in 3 stappen regelen dan gaat dit via ideal en komen ze niet bij je gegevens

2 Reacties
mar1na
mar1na15 jun. 2018 - 13:48

Leg eens uit wat met 3 stappen bedoeld!!

tenormin
tenormin15 jun. 2018 - 20:20

De eerste stap is: zien wie het is, de tweede stap is; de verkoper ziet wie jij bent en de derde stap is betalen via Ideal. Grapje. Geen idee wat er bedoelt wordt.

who cares
who cares15 jun. 2018 - 12:32

je kunt het zien bij de mail. 1 dag of 1 week op marktplaats , hier nooit intrappen altijd scherp blijven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!