Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Criminelen gebruiken nieuwe phishingtruc op Marktplaats

15 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Schermafbeelding 2018-06-15 om 12.13.43
Oplichters hebben een nieuwe truc om de bankgegevens van mensen te vergaren. Dit doen ze door gebruik te maken van de verkoopsite Marktplaats. De oplichters geven aan een product te willen kopen voor de vraagprijs en betalen extra verzendkosten. Vervolgens vragen ze om de telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Schuilnamen die gebruikt worden zijn onder andere Jasper, Astrid, Jerry of Loes.
Marktplaats phishing bericht

Smsje of voicemailbericht

Als de partijen het eens zijn met elkaar is het even stil. De verkoper ontvangt dan een smsje, zogenaamd afkomstig van de Rabobank. Er zijn ook mensen die in plaats van een smsje een voicemailbericht hebben ontvangen, ingesproken door een computerstem. Bij andere gedupeerden wordt er gezegd dat er een ‘verdachte transactie’ klaarstaat. Als ze dit willen tegenhouden moeten de mensen in actie komen door op de link te klikken.
Marktplaats sms

Link

Wie op de link klikt uit het smsje komt op een valse website van de Rabobank en krijgt dan een pagina te zien waarbij een ongewenste betaling kan worden voorkomen. In werkelijkheid stuurt de gebruiker van de website zijn persoonsgegevens naar de oplichter, die hier vervolgens misbruik van kan maken.
Link Rabobank marktplaats phishing
Geef het aan bij Marktplaats als je dit soort verdachte verzoeken krijgt. Profielen die worden misbruikt kunnen dan gesloten worden. Doe ook een melding bij de Fraudehelpdesk .
Bron: Fraudehelpdesk

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!