Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Criminele zorgaanbieders zetten cliënten in voor witwassen en drugshandel'

07-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Wiet
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn er zorginstellingen die worden geleid door criminelen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zorgaanbieders cliënten misbruiken door ze in te zetten voor bijvoorbeeld drugshandel en witwassen.
In de meeste gevallen gaat het om zorginstellingen voor begeleid wonen of de verslavingszorg. Er zouden minstens 70 voorbeelden van deze vorm van ondermijning naar voren zijn gekomen.

Geen zicht op de instellingen

In het onderzoek komen schrijnende situaties aan het licht. Zo moeten kwetsbare cliënten hennep knippen als dagbesteding of worden ze de prostitutie in gedwongen. Omdat er bijna geen zicht is op deze vorm van criminaliteit, hebben deze louche zorgaanbieders volgens RTL Nieuws doorgaans vrij spel.
Eerder werd al duidelijk dat criminelen op grote schaal zorginstellingen optuigen in Twente. RTL Nieuws ziet nu dat ook in Limburg, Drenthe en andere delen van het land verdachte zaken hebben plaatsgevonden.
Aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws is een rapport dat het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) in januari naar buiten bracht. Daarin was al te lezen dat kwetsbare cliënten in werden gezet op hennep te knippen en seksueel werden uitgebuit. Het IKZ laat in een reactie weten niet verbaasd te zijn door de bevindingen van RTL Nieuws. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!