Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Crédit Agricole opnieuw veroordeeld vanwege te hoge rente voor een doorlopend krediet

1 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
credit agricole 930
Opnieuw is een dochteronderneming van Crédit Agricole op de vingers getikt door het KiFiD, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De bank rekende jarenlang te veel rente voor een doorlopend krediet. Ook deze zaak draait rond het prospectus voor de lening. Kassa besteedde eerder al aandacht een soortgelijke zaak. Gespecialiseerde advocaten stellen dat mogelijk veel meer klanten van de Franse bank aanspraak kunnen maken op compensatie voor te veel betaalde rente.  
De nieuwe uitspraak draait om een doorlopend krediet van ruim 32.000 euro afgesloten in 2004 bij VoordeelBank BV. Een kredietverstrekker die onder Crédit Agricole valt. Net als in de zaak van Gerard de Graauw, die in januari zijn gelijk haalde bij het KiFiD, kreeg de consument bij het afsluiten van het krediet een prospectus met de tekst: “Zodra die rentestand verandert, verandert uw rente mee.” De zin kan volgens het KiFiD gelezen worden als een koppeling aan de 3-maands Euribor. Dat is een externe marktrente waarvoor banken bij elkaar kunnen lenen.

Rente veel te hoog

Ook in de nieuwe zaak blijkt dat de bank zich niet aan haar belofte heeft gehouden. De rente had volgens het KiFiD de driemaands Euribor moeten volgen, maar waar de marktrente fors daalt, blijft de rente die de bank rekent jarenlang vrijwel stabiel.
Tekst gaat verder onder grafiek
Renteverloop grafiek
Het KiFiD veroordeelt de dochteronderneming van Crédit Agricole tot het terugbetalen van de teveel betaalde rente. Om hoeveel geld het precies gaat is nog onbekend. De bank kan naar de rechter om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van het KiFiD. Het is niet bekend of Crédit Agricole dat gaat doen. De bank zegt niet op deze zaak te willen reageren omdat het om een individueel geval gaat.
Crédit Agricole heeft beloofd in september bij Kassa te reageren op de problemen met de rentes op doorlopende kredieten. De Nederlandse tak van de Franse bank zegt tot dan nodig te hebben om met een oplossing te komen.   
In het dossier op de site van Kassa over de rentes van Crédit Agricole is te lezen wat gedupeerden kunnen doen om te veel betaalde rente terug te krijgen. Ook zijn hier de fragmenten over het onderwerp terug te kijken.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!