Kassa

CPB wijst op hoge belastingdruk eenverdieners

15-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingdienst 930x520
Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief een stuk meer belasting gaan betalen. En volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. In een nieuw rapport, dat donderdag naar buiten komt, vraagt het belangrijke adviesorgaan van het kabinet zich af of dat wel rechtvaardig is.

Belastingdruk in toekomst nog hoger

Berekeningen wijzen uit dat de belastingdruk voor eenverdieners in de toekomst zelfs hoger wordt dan die voor tweeverdieners. Dit laatste is opmerkelijk, zegt het CPB. Eenverdieners hebben immers een lager bruto-inkomen. Ook als gekeken wordt naar wat efficiënt is, dan loopt het huidige fiscale beleid tegen de grens aan, constateert het bureau. ,,Een hogere belasting voor eenverdieners met jonge kinderen kost de overheid inmiddels zelfs geld.''

Manieren om belastingdruk te verlagen

Het CPB noemt ook enkele manieren om de belastingdruk voor eenverdieners wat te verlagen. Dat zou kunnen door een verhoging van het kindgebonden budget of het introduceren van een overdraagbare algemene heffingskorting voor stellen met jonge kinderen.
Daarnaast zou de belastingdruk bij tweeverdieners opgeschroefd kunnen worden door een verlaging van de combinatiekorting of de kinderopvangtoeslag. Het CPB merkt wel op dat al deze maatregelen ten koste gaan van de arbeidsdeelname en economische zelfstandigheid van vooral vrouwen.
Het afgelopen decennium stond het fiscale beleid in Nederland erg in het teken van juist het vergroten van die twee zaken. De keerzijde hiervan is echter dat de verschillen in inkomen tussen een- en tweeverdieners zijn opgelopen, zegt het CPB. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!