Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: werkgelegenheid zal stijgen

18-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zakenman_17.jpg
De werkgelegenheid zal met enige vertraging aantrekken. Dat verwacht Laura van Geest van het Centraal Planbureau (CPB). In een toelichting op de jongste ramingen van het CPB zei ze dat het normaal is dat het na het aantrekken van de productie even duurt voordat werkgevers weer personeel in dienst nemen.
Economische groei
De cijfers die Van Geest presenteerde, wijken niet af van de ramingen die 2 weken terug naar buiten werden gebracht. Daaruit blijkt dat de economie aantrekt, de koopkracht licht stijgt en het begrotingstekort daalt tot onder het EU-maximum van 3 procent. De economie groeit dit jaar met 0,75 en volgend jaar met 1,25 procent. Ook de koopkracht vertoont een plusje.
Van Geest wees erop dat de inflatie weliswaar wat lager is dan wenselijk wordt geacht, maar zij voorziet nog geen deflatie, het verschijnsel dat de prijzen dalen. Mocht het ,,deflatiespook'' toch opduiken, dan zal de Europese Centrale Bank moeten ingrijpen, zei ze. Deflatie zou het economisch herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Wereldhandel
Van Geest vindt het moeilijk te voorspellen wat de crisis in Oekraïne zal betekenen voor de economie. Mocht de wereldhandel er gevolgen van ondervinden, dan kan de economische groei dit jaar dalen tot 0,25 procent (in plaats van 0,75 procent).
Volgens de CPB-directeur profiteert de koopkracht dit jaar onder meer van de daling van pensioenpremies en de lagere zorgpremie. Volgend jaar zijn die effecten minder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!