Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: we zouden rijker kunnen zijn

03-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelcentrum_08.jpg
We zouden met zijn allen rijker kunnen zijn als de consumptie in Nederland niet zo met pieken en dalen op en neer gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau CPB.
Nationaal inkomen
De consumptie van huishoudens in Nederland schommelt sterker dan in onze buurlanden. Dat leidt tot heftiger bewegingen in de economische groei, maar ook tot een verlies aan welvaart voor ons allemaal.
De consumptie van huishoudens maakt een groot deel uit van ons nationaal inkomen, dat wat we met z'n allen verdienen. In Nederland zit veel vermogen van huishoudens vast in huizen of pensioenregelingen. Schommelingen in de waarde van die vermogens hebben daardoor een relatief groot effect op onze consumptie.
Weinig spaargeld
We hebben bovendien in vergelijking met buurlanden relatief weinig vrij spaargeld of direct te verkopen beleggingen. Dat maakt het lastig om mee- en tegenvallers uit te smeren.
Flexibeler huurmarkt
Het CPB noemt ook een aantal opties om het beleid aan te passen op zo'n manier dat de heftige schommelingen in de consumptie worden afgevlakt. De overheid kan met nieuwe regels en fiscale prikkels stimuleren dat de vermogens in huizen en pensioenen minder stijgen. Ook kan een flexibeler huurmarkt een deel van de schokken opvangen doordat mensen met een koophuis dan makkelijker overstappen naar een huurhuis. De overheid kan ook het hebben van vrij beschikbaar spaargeld stimuleren, bijvoorbeeld via een systeem van een flexibele pensioeninleg. ANP

Meer over:

cpb, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!