Kassa

CPB: Rijksten betalen fors minder belasting dan armsten

25-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2033 keer bekeken
  •  
1127geld

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de rijkste 0,01 procent van de huishoudens gemiddeld minder belasting betalen dan andere huishoudens. Lagere inkomen betalen zelfs relatief de meeste belasting. Het onderzoek dat  gaat over de ‘Ongelijkheid en Herverdeling’ is gemaakt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Laagste inkomens betalen 55 procent van hun inkomen aan belasting, terwijl de rijkste 0,01 procent ‘maar’ 21 procent belasting over hun inkomen betaalt. Midden- en hoge inkomen betalen 40 procent.

Het inkomen van de allerrijksten bestaat voor het grootste deel uit kapitaalinkomen zoals rente, dividend, huur en bedrijfswinsten. Dit wordt minder belast dan looninkomen.

'Allersterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten'

De laagste inkomen worden gecompenseerd door de overheid. Dit gaat via uitkeringen, toeslagen en heffingskortingen. Het CPB zegt dan ook dat de herverdeling van inkomens tussen Nederlandse huishoudens vooral plaatsvindt door overheidsuitgaven zoals toeslagen en bijstand, en veel minder door belastingheffing. "De allersterkste schouders dragen dus niet de zwaarste lasten", aldus onderzoeker Arjan Lejour van het CPB in het rapport.

Het onderzoek keek niet alleen naar de directe belastingen, maar ook naar de verdeling van indirecte belastingen, zoals accijns en btw en alle overheidsuitgaven aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg.

Herverdeling

Volgens het CPB werpt de studie een nieuw licht op de ongelijkheid en inkomensherverdeling tussen Nederlandse huishoudens. Er vindt meer herverdeling plaats doordat vooral lage inkomens profiteren van collectieve uitgaven. Daar staat tegenover dat zowel lage als middeninkomens een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan indirecte belastingen, wat zorgt voor minder herverdeling.

Bron: Centraal Planbureau, ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2022 - 10:20

Die percentages in het artikel zijn het gevolg van wat creatief husselen van cijfers. Over een minimuminkomen wordt bijna geen belasting betaald. Geen 55% in ieder geval. Het is geen 0%, maar dat zit aanzienlijk beter in de buurt. Dat mensen op het minimum steeds meer last hebben van een tekort aan geld ligt vooral aan de steeds hoger wordende lasten. Wat betaalt iemand aan gemeentebelasting of aan rioolheffing of aan energie? Schoolgaande kinderen? Het geld rolt de deur uit. Moet je met de auto naar je werk? Ik hoef niet verder te gaan neem ik aan. De overheid probeert met veel toeslagen en subsidies de pijn te verzachten, maar ze pakt het al tientallen jaren helemaal verkeerd aan. De lasten moeten omlaag! Het rondpompen van geld is fundamenteel fout en oerend stom. Het lijkt bijvoorbeeld “sociaal” dat iemand huursubsidie krijgt, maar het probleem is de te hoge huur. Het lijkt “sociaal” dat we nu de minima een extraatje geven om de energielasten te verzachten, maar het probleem zit in de lasten zelf die te hoog zijn.

Donuts
Donuts26 mrt. 2022 - 8:18

En weer veel reacties (en likes) van mensen die niet eens weten hoe e.e.a. in elkaar steekt.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2022 - 10:22

@Donuts: het had dan ook geholpen als de schrijver de percentages wat onderbouwd had. Als je onzin schrijft dan vraag je ook om onzinnige reacties.

gerardvantol
gerardvantol25 mrt. 2022 - 20:54

Dit is geheel conform het streven van de club van Rutte. Zie het verhaal van Nederland over de "gouden" eeuw, toen was dit ook zo. Een heel klein groepje die leefde als god in Frankrijk en 80% van de bvolking die geen droog brood te eten had. Rutte is duidelijk bezig om deze toestand weer volledig te herstellen en heeft tegenwoordig een goede mededader in Juffie Kaag.

borg queen
borg queen25 mrt. 2022 - 16:49

Wij (ik 67, echtgenoot 49) moeten rondkomen van een halve AOW + een klein pensioentje. Manlief is al zo'n 20 jaar werkloos heeft zich kapot gesolliciteerd, nu ook nog, maar krijgt steeds 0 op het rekest. Hij heeft geen inkomen. We hebben wel allerlei toeslagen en aanvullingen, gas en electra staan nog ruim 1,5 jaar vast, maar als er onverwachte uitgaven komen ( gaat wat stuk wat je eigenlijk wel nodig hebt ) lukt ook hier het echt niet meer. Krijg je ook nog een brief van de belastingdienst dat je verhuurder je inkomen heeft opgevraagd om te zien of ze de huur kunnen verhogen, van dit niet geïsoleerde huis en nemen daarbij het inkomen van 2020, van voor mijn pensioen als referentie. Dat is ook al niet hoog, maar toch. Waar gaat het naar toe in dit land? Door al die veranderingen en bezuinigingen worden heel veel mensen de armoede in geduwd, als ze daar al niet zitten.

1 Reactie
Donuts
Donuts26 mrt. 2022 - 8:19

Een man die al vanaf zijn 29e niet aan het werk komt? Je moet ook niet naar CEO functies solliciteren als je laag bent opgeleid.

Helen 66
Helen 6625 mrt. 2022 - 12:56

Als je niet tot de allerarmsten behoort, maar ook bij lange na niet een modaal inkomen hebt, betaal je 40% belasting en val je overal buiten. Dat krijg je met meer dan 10 jaar de VVD aan het stuur. Die zorgen wel goed voor zichzelf met hun jubelton, enorme subsidie voor aankoop Tesla, verduurzaamsubsidies waar een gewoon iemand niet aan toekomt omdat je 2 maatregelen tegelijk moet nemen om voor subsidie in aanmerking te komen. Dat er mensen zijn die daar eerst voor moeten sparen en dat tegen die tijd de subsidie pot allang weer leeg is, interesseert onze Overheid niet. Hun elitebubbel vrindjes hebben immers alweer geprofiteerd.Net zoals nu met de energiecompensatie. Wie profiteren het meest? De rijken met hun grote auto's en enorme villa's. Ouderen zitten met trui en vest en deken op de bank in de kou,want durven de thermostaat niet hoger dan max 18 gr. te zetten uit angst voor de eindafrekening. Maar wel de AOW loskoppelen van het minimumloon, natuurlijk wel, laat die oudjes vooral snel doodgaan. Is minder zorg, erfbelasting en organen oogsten en komt een woning vrij. Weg met ons senioren. Maar voor wildvreemde vluchtelingen die alles weer gratis krijgen en voor wie zelfs prefab huizen worden gebouwd (hoezo stikstofcrisis?) krijgen een leefgeld van 60 euro per week pp. Een AOWer moet het doen met 40 euro per week. Maar dat is dood hout, ook al hebben zij 45 jaar gewerkt en belasting betaald.

7 Reacties
JannieBoe
JannieBoe25 mrt. 2022 - 13:18

Slechts een paar voorbeelden van wat hiervan niet waar is: een inkomen lager dan modaal waar je 40% inkomstenbelasting over betaalt?? Niet waar. Een tarief van 40% bestaat niet eens! Je kunt maar liefst 69397 euro verdienen en dan betaal je 37,07% belasting. In 2022 is een modaal inkomen 38000 euro. Wat ook niet klopt is dat de 'AOW losgekoppeld wordt van minimumloon.' Dat is onzin. Het wettelijk minimumloon en de daarvan afgeleide uitkeringen zoals AOW en bijstand worden in beginsel tweemaal per jaar aangepast, op basis van de gemiddelde cao-loonstijging bij bedrijven en de overheid. Dit mechanisme staat bekend als ‘koppeling’. Deze automatische aanpassingen blijven overeind. De reguliere koppeling blijft gewoon in stand. Die wildvreemde vluchtelingen komen uit landen waar ze bij bosjes door worden geschoten. Wat een respectloze opmerking. 'Een AOW'er moet het doen met 40 euro in de week.' Hoe komt u erbij?! Jammer dat u met uw eigen theorieën -het zijn geen feiten hè- alleen maar de onderbuikgevoelens van mensen aanwakkert. Probeer het eens met verdraagzaamheid en respect. En feiten.

scheffers
scheffers25 mrt. 2022 - 17:06

Reactie op Jannie Boe. In de media wordt gesproken over 40%, dus muggenziften over 2.03 % minder vind ik wel kinderachtig.

scheffers
scheffers25 mrt. 2022 - 17:11

Nogmaals reactie op JannieBoe. Loskoppeling AOW van minimumloon is wel een feit. Waar blijft het respect naar de ouderen?

JannieBoe
JannieBoe26 mrt. 2022 - 8:01

Hallo @scheffers, respect voor ouderen? Megaveel, zonder enige twijfel! Over die AOW koppeling: lees nou alstjeblieft even dit artikel https://esb.nu/blog/20069300/vier-misverstanden-over-de-ontkoppeling-van-de-aow Daarin kunt u lezen dat het wettelijk minimumloon en de daarvan afgeleide uitkeringen zoals AOW en bijstand worden 'in beginsel tweemaal per jaar aangepast, op basis van de gemiddelde cao-loonstijging bij bedrijven en de overheid.' Er wordt niks ontkoppeld. Het kabinet gaat het minimumloon met stapjes verhogen met 7,5%. Een armzalig percentage want de FNV heeft berekend dat dat 14% moet zijn. Gaan de AOW uitkeringen dan ook met 7,5% omhoog? Nee. Er komt weliswaar een hogere ouderenkorting maar die stijging van de AOW vindt het kabinet te duur en focust zich liever op de werkenden. Voor mij persoonlijk een extra aanmoediging om bij verkiezingen niet op de regeringspartijen te stemmen maar op partijen die het met ouderen een stuk beter voor hebben. Dat verdienen ze!

Donuts
Donuts26 mrt. 2022 - 8:16

@Scheffers: loskoppeling AOW van minimumloon is slechts EENMALIG!

JannieBoe
JannieBoe26 mrt. 2022 - 8:44

En over die 'wildvreemde vluchtelingen' die het hier zo riant voor elkaar hebben: We hebben vorige week een pan soep gebracht naar een Oekraïens gezin. Een hoogbejaarde en invalide man met nog drie familieleden. Zeven dagen onderweg geweest en geestelijk en lichamelijk helemaal kapot. Van de reis en van het oorlogsgeweld. Ook nog wat medische hulpmiddelen kunnen regelen zodat de oude man kan douchen en naar het toilet kan. De vier huizen op zolder bij vrienden, beetje spartaans, maar ze zijn er vreselijk blij mee. Weg van de vreselijke ellende. En tegelijkertijd bezorgd om familie die is achtergebleven. Wat we deden stelt niet veel voor. Maar we kregen er in elk geval een positief gevoel van. En werden heel stil en bescheiden van wat deze mensen allemaal voor de kiezen krijgen. Denk daar maar eens aan voordat je die 'wildvreemde vluchtelingen' de schuld van geeft van je onvrede over hoe het in Nederland toegaat.

Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2022 - 10:05

@Donuts: zelfs als het een eenmalige ontkoppeling is dam worden AOW-ers ineens op een achterstand van 7,5% gezet. Er is wettelijk vastgelegd dat de AOW gekoppeld is aan het minimumloon. Nu we constateren dat dit minimumloon teveel is achtergebleven bij de loonontwikkeling betekent dat natuurlijk dat ook de AOW zo’n achterstand heeft. Vergeet daarbij niet dat de pensioenen inmiddels 20% achterstand hebben door het niet indexeren. Nog iets: de AOW heeft al een aantal forse ingrepen te verduren gehad. Denk maar aan het ophogen van de leeftijdsgrens of de korting op samenlevende ouderen. Bedenk ook dat iedere Nederlander op enig moment de AOW leeftijd hoopt te bereiken en vervolgens dankzij al die ingrepen ver terug kan vallen.

Mikske10
Mikske1025 mrt. 2022 - 12:10

En als je niet profiteert van collectieve uitgaven zoals bv uitkeringen, toeslagen en heffingskortingen en behoort tot de middeninkomens of er net onder zit, betaal je dus nog meer, als ik het goed begrijp. Triest … op een beetje spaargeld ontvang je ook al geen rente meer of echt heel weinig. Wordt tijd dat er een eerlijkere verdeling komt.

Kosgr
Kosgr25 mrt. 2022 - 12:06

Ik begrijp de mensen niet. Zij klagen, maar jaren lang kiezen voor Rutte, hoewel is al lang bekend dat iedere jaar er komen meer miljonairs en de armste zijn de slachtoffers van deze regering. Zij moeten altijd de rekening betalen.

Kosgr
Kosgr25 mrt. 2022 - 12:06

Ik begrijp de mensen niet. Zij klagen, maar jaren lang kiezen voor Rutte, hoewel is al lang bekend dat iedere jaar er komen meer miljonairs en de armste zijn de slachtoffers van deze regering. Zij moeten altijd de rekening betalen.

Hanp
Hanp25 mrt. 2022 - 11:21

Zou eigenlijk moeten maar dan heeft rupsje nooit genoeg [roverheid]te weinig inkomsten om leuke dingen te doen voor 0,01 procent

t.de.jager
t.de.jager25 mrt. 2022 - 11:11

Dit zou omgedraaid moeten zijn van laag-midden-hoog naar respectievelijk 20-35-55% belasting.

1 Reactie
Hanp
Hanp25 mrt. 2022 - 11:31

Helemaal mee eens maar dan heeft rupsje nooit genoeg [r] overheid niet genoeg belasting inkomsten om ter meerdere glorie van zichzelf en vriendjes leuke dingen te doen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!