Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: Rijksten betalen fors minder belasting dan armsten

25-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3347 keer bekeken
  •  
1127geld

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de rijkste 0,01 procent van de huishoudens gemiddeld minder belasting betalen dan andere huishoudens. Lagere inkomen betalen zelfs relatief de meeste belasting. Het onderzoek dat  gaat over de ‘Ongelijkheid en Herverdeling’ is gemaakt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Laagste inkomens betalen 55 procent van hun inkomen aan belasting, terwijl de rijkste 0,01 procent ‘maar’ 21 procent belasting over hun inkomen betaalt. Midden- en hoge inkomen betalen 40 procent.

Het inkomen van de allerrijksten bestaat voor het grootste deel uit kapitaalinkomen zoals rente, dividend, huur en bedrijfswinsten. Dit wordt minder belast dan looninkomen.

'Allersterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten'

De laagste inkomen worden gecompenseerd door de overheid. Dit gaat via uitkeringen, toeslagen en heffingskortingen. Het CPB zegt dan ook dat de herverdeling van inkomens tussen Nederlandse huishoudens vooral plaatsvindt door overheidsuitgaven zoals toeslagen en bijstand, en veel minder door belastingheffing. "De allersterkste schouders dragen dus niet de zwaarste lasten", aldus onderzoeker Arjan Lejour van het CPB in het rapport.

Het onderzoek keek niet alleen naar de directe belastingen, maar ook naar de verdeling van indirecte belastingen, zoals accijns en btw en alle overheidsuitgaven aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg.

Herverdeling

Volgens het CPB werpt de studie een nieuw licht op de ongelijkheid en inkomensherverdeling tussen Nederlandse huishoudens. Er vindt meer herverdeling plaats doordat vooral lage inkomens profiteren van collectieve uitgaven. Daar staat tegenover dat zowel lage als middeninkomens een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan indirecte belastingen, wat zorgt voor minder herverdeling.

Bron: Centraal Planbureau, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!