Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CPB: pak woningtekort aan door schrappen subsidie

4 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
huis woning 1127
De effectiefste maatregelen om de schaarste op de woningmarkt te verkleinen, zijn het verder terugdringen van de hypotheekrenteaftrek, het bouwen van meer woningen en het ontkoppelen van de huurtoeslag aan de huurprijs. Wanneer deze woningsubsidies worden verminderd, daalt de vraag naar koop- en sociale huurwoningen en neemt de keuze voor woningzoekenden toe. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport, meldt NRC.

Het CPB berekende de langetermijneffecten van dertig beleidsopties voor de woningmarkt. Hieruit kwam naar voren dat wanneer de hyoptheekrenteaftrek versneld wordt teruggebracht naar 0 procent in 2030 dat zorgt voor 9 procent minder stijging van de huizenprijzen. Nu wordt de subsidie tot 2023 verminderd tot 37 procent.

"Daarmee neemt de betaalbaarheid van koopwoningen toe en wordt de schaarste aan geschikte woningen kleiner", zegt CPB-onderzoeker Stefan Groot, een van de opstellers van het rapport. Nederland heeft een tekort aan geschikte woningen van meer dan 300.000 stuks. Daarom besteedde het CPB speciaal aandacht aan dit thema.

Bron: NRC

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!