Kassa

CPB: Koopkracht daalt, zorgen om lage inkomens

  •  
09-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1231 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Nederlanders moeten rekening houden met een stevige daling van de koopkracht, meldt het Centraal Planbureau. Deze kan dit jaar met meer dan 3 procent dalen.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne gaan de energieprijzen namelijk fors omhoog. De extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie in de nasleep van de coronacrisis.

Zorgen om lage inkomens

"We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen."

Hasekamp geeft aan dat hij zich zorgen maakt over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. "Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes", voegt hij eraan toe.

In het donkerste scenario zakt de koopkracht met gemiddeld 3,4 procent. Het middelste scenario van het CPB gaat uit van 2,7 procent koopkrachtdaling. In een lichter scenario zou ook een koopkrachtafname van 0,6 procent denkbaar zijn. In die doorrekeningen gaat het CPB dan uit van een inflatie van respectievelijk 6 procent, 5,2 procent en 3 procent.

Kabinet: laagste inkomens helpen

Het kabinet wil nog dit jaar maatregelen nemen om de mensen met de laagste inkomens te helpen, nu de koopkracht door de torenhoge inflatie een flinke klap dreigt te krijgen. Dat zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) in een eerste reactie op de koopkrachtramingen van het Centraal Planbureau.

De Tweede Kamer dringt bij het kabinet aan op snelle maatregelen om het grote koopkrachtverlies te verzachten. Vooral de huishoudens die het minst te besteden hebben, moeten snel hulp krijgen, vinden de partijen.

De coalitie is nu nog verdeeld over wat de beste manier is om burgers tegemoet te komen. Daarom wordt op de heel korte termijn geen extra maatregelen genomen.

Bron: RTL Nieuws / ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

aad piraat
aad piraat10 mrt. 2022 - 15:58

Voor een hele grote groep burgers is compensatie heel simpel in te voeren en kost dat de overheid ook eens niets. Indexering van de pensioenen direct invoeren heet die compensatie.

Donuts
Donuts9 mrt. 2022 - 17:39

Bestaan er ook ouderen die NIET klagen?

Gentleman
Gentleman9 mrt. 2022 - 15:51

Ik begrijp al dat geklaag niet, er is bij de tweede kamer verkiezingen in maart vorig jaar massaal rechts gestemd, ( VVD, D66, CU, CDA , FvD, JA21, PVV )dan is het toch logisch dat je rechts beleid krijgt.

t.de.jager
t.de.jager9 mrt. 2022 - 12:57

De regering kan de belastingen toch wel van de energie afhalen zolang de "crisis" duurt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????

Wetende
Wetende9 mrt. 2022 - 10:17

Dit is een voortvloeisel van de hechte vriendschap van Rutte en Kaag met WEF bobo Klaus Schwab , 10 jaar zin er geen uitkeringen meer,zijn de rijken superrijk , middeninkomens zitten ook op minima niveau, die kant wil deze regering op. Het begin is er al. Alles hoeft helemaal niet extra duur te worden, maar de bedrijven zien nu hun kans om de winsten/ omzetcijfers/ eigen portemonnee op te krikken,onder het mom van de oorlog in Oekraïne, wanneer en wie stopt dit beleid. Een garantie hebben we ,dut kabinet absoluut niet.

Wetende
Wetende9 mrt. 2022 - 10:07

Ik verzeker je dat als er al gecompenseerd wordt, het maar een druppeltje op een roodgloeiende plaat zal zijn, heks Kaag heeft geld nodig voor EU en haar eigen zaligmakende dingen. Bij deze regering creperen de mensen met lage inkomens/ uitkeringen allemaal.

wim koelewijn
wim koelewijn9 mrt. 2022 - 9:53

Alles wordt duurder....alleen heb ik het idee, zoals bijv. met de benzineprijs, als ze maar denken dat de olie per vat weer duurder wordt is een dag later al de prijs omhoog..hoe gaat het straks als de vaten weer dalen ? hoelang duurt het dan voordat...samengevat; ik denk dat de prijsstijgingen ook "behoorlijk worden opgekrikt".....alles wat bijna te koop is, bij de drogist,de supermarkt,warenhuis..1+1 gratis...dat spreekt toch boekdelen.

graspol fred
graspol fred9 mrt. 2022 - 9:32

Ik vraag mij af waarom wordt alles duurder ? Is het alleen vanwege de oorlog in Oekraïne !! Dan zou ik graag willen zien wat de kosten zo erg opdrijft ..

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn9 mrt. 2022 - 9:55

we worden gewoon uitgebuit..kijk maar naar de energiekosten..belasing op belasting op belasting..straks een beetje compensatie, lees; dan worden we wat minder uitgeknepen..

miennaamishaaz
miennaamishaaz8 mrt. 2022 - 16:16

""Coalitie nog niet eens over compensatie"" of in andere woorden, er is een zeer grote kans dat er een herhaling aankomt van de Toeslagen-affaire.

1 Reactie
graspol fred
graspol fred9 mrt. 2022 - 9:33

Ach ze moeten toch iets doen om de staatskas te spekken .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!