Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: Koopkracht daalt, zorgen om lage inkomens

09-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1313 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Nederlanders moeten rekening houden met een stevige daling van de koopkracht, meldt het Centraal Planbureau. Deze kan dit jaar met meer dan 3 procent dalen.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne gaan de energieprijzen namelijk fors omhoog. De extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie in de nasleep van de coronacrisis.

Zorgen om lage inkomens

"We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen."

Hasekamp geeft aan dat hij zich zorgen maakt over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. "Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes", voegt hij eraan toe.

In het donkerste scenario zakt de koopkracht met gemiddeld 3,4 procent. Het middelste scenario van het CPB gaat uit van 2,7 procent koopkrachtdaling. In een lichter scenario zou ook een koopkrachtafname van 0,6 procent denkbaar zijn. In die doorrekeningen gaat het CPB dan uit van een inflatie van respectievelijk 6 procent, 5,2 procent en 3 procent.

Kabinet: laagste inkomens helpen

Het kabinet wil nog dit jaar maatregelen nemen om de mensen met de laagste inkomens te helpen, nu de koopkracht door de torenhoge inflatie een flinke klap dreigt te krijgen. Dat zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) in een eerste reactie op de koopkrachtramingen van het Centraal Planbureau.

De Tweede Kamer dringt bij het kabinet aan op snelle maatregelen om het grote koopkrachtverlies te verzachten. Vooral de huishoudens die het minst te besteden hebben, moeten snel hulp krijgen, vinden de partijen.

De coalitie is nu nog verdeeld over wat de beste manier is om burgers tegemoet te komen. Daarom wordt op de heel korte termijn geen extra maatregelen genomen.

Bron: RTL Nieuws / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!