Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: "Hoge inflatie treft mensen hard, koopkrachtdaling van 6,8%"

19-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2646 keer bekeken
  •  
stapel_geld_20220819

Door de vele prijsstijgingen van de laatste tijd gaan Nederlanders er flink op achteruit in de portemonnee. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de koopkracht dit jaar waarschijnlijk met wel 6,8 procent, iets wat in Nederland zeker decennia niet is voorgekomen. Daarbij is de verwachting dat er meer mensen in de armoede belanden.

"Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een verklaring. Volgens hem is er een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

Maandag 22 augustus besteden we in Kassa aandacht aan de enorme inflatie. Maak jij je zorgen over jouw financiële situatie door de gigantische prijsstijgingen en wil je daar in de studio iets over vertellen? Mail ons dan op kassa@bnnvara.nl, je bent van harte welkom. Het artikel gaat verder na onderstaande link.

Volgend jaar zeer beperkte economische groei

Na sterk herstel uit de coronacrisis valt de economische groei daarom nu weer terug. Voor heel dit jaar rekent de belangrijke adviseur van het kabinet nog wel op een hoog groeicijfer van 4,6 procent. Dat komt vooral door de sterke groei in het tweede kwartaal. Maar onderliggend is het beeld aan het kantelen, waarschuwt het CPB. Volgend jaar groeit de economie waarschijnlijk maar 1,1 procent.

Meer geld nodig voor de basisbehoeften

Hierdoor hebben mensen steeds meer geld nodig om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens maar beperkt stijgen. Het CPB denkt dat volgend jaar 7,6 procent van de Nederlanders met armoede te maken krijgt. Voor kinderen is dat zelfs 9,5 procent.

Hoeveel huishoudens minder te besteden hebben, kan wel sterk verschillen. De allerlaagste inkomens profiteren dit jaar juist van de energietoeslag van 1300 euro. Maar het CPB waarschuwt dat die steunmaatregel niet alle kwetsbare huishoudens bereikt. Daarbij is die toeslag maar eenmalig en houdt deze laagste inkomensgroep daardoor in 2023 juist beduidend minder over.

Naar deze augustusraming van het CPB werd sterk uitgekeken in politiek Den Haag. De coalitie en het kabinet staan onder grote druk om de pijn van de hoge prijzen te verzachten.

Intussen staat de overheid er financieel wel beter voor, merkt het CPB op. Wat betreft inkomsten profiteert de schatkist van het aantrekken van de economie na de coronacrisis. Daarnaast leidt de hoge gasprijs ook tot fors hogere gasbaten. En door de krappe arbeidsmarkt lukt het niet om alle eerder geplande investeringen te doen. De overheidsuitgaven stijgen daarom minder dan begroot.

Oppositie wil actie van kabinet 

De oppositie in de Tweede Kamer eist onmiddellijke actie van het kabinet om de koopkracht van huishoudens te stutten. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vindt het "onacceptabel" als in Nederland bijna één op de tien kinderen met armoede te maken krijgt.

Voor iedereen van het sociaal minimum tot anderhalf keer modaal moet er volgens hem direct meer geld bij. Hij stelt dat de koopkrachtcrisis mede is veroorzaakt door het uitblijven van een structurele aanpak van vermogensongelijkheid.

"Eerlijke belastingheffing op vermogen en winst kan snel groot geld vrij maken voor de noodzakelijke herverdeling", aldus Van der Lee. "Zodat ook de lasten op arbeid omlaag kunnen en het minimumloon fors kan stijgen."

"Alle seinen op rood"

"Alle seinen op rood", constateert PvdA-leider Attje Kuiken. Ook zij vindt dat het minimumloon "met euro's" omhoog moet. Verder wil zijn gerichte compensatie via de zorgtoeslag en een eerlijke vermogensverdeling via een solidariteitsheffing. "Om deze ramp te voorkomen moet het kabinet alles uit de kast trekken."

Ook de SP wil nu actie zien om energie, boodschappen en benzine betaalbaarder te maken. "Er is geld genoeg", aldus partijleider Lilian Marijnissen. "Grote bedrijven maken woekerwinsten. Zet dat geld, door een fatsoenlijke winstbelasting voor grote bedrijven, in om de kosten voor mensen direct te verlagen".

PVV-leider Geert Wilders noemt het geen verrassing dat de koopkracht hard onderuitgaat. "Dat weten we al een half jaar en het is crimineel dat Rutte en Kaag er nog niets aan hebben gedaan", vindt hij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

jos2006
jos200622 sep. 2022 - 8:04

Deden wij iets fout. Wij hebben ons hele leven hard gewerkt en beiden een pensioentje opgebouwd. Geen buitensporige uitgaven, geen grote vakanties, geen blitse auto en zo snel mogelijk ons huisje afbetalen. Hadden we maar de bloemetjes buiten gezet dan kregen we nu een sociale huurwoning, huurtoeslag, zorgtoeslag, belastingvoordeel, energietoeslag enz.

gerardvantol
gerardvantol20 aug. 2022 - 14:25

Het probleem ligt niet zo zeer bij de inflatie, maar bij het zeer onbekwame kabinet. Of zijn ze juist wel bekwaam, maar interesseert ze het lot van de gewone Nederlander geen ene moer.

Willem1950
Willem195019 aug. 2022 - 16:53

Ja iedereen boos, zolang we geen regering hebben gaat er ook niets gebeuren zoals in het buitenland waar wel iets gedaan word door de overheden. Het probleem zit in mijn ogen in het feit dat we nu een paar lieden hebben die regeringkje zitten te spelen met aan het hoofd koningin Kaag en haar lakeien en bij alle nieuws die we zien of horen doet de koningin er alles aan om maar niets te hoeven doen en vertraagd ze ingrepen naar het volgend jaar om het volk wat te helpen. En als zij iets niet wil zullen haar lakeien ook niet bewegen. Wat is er terecht gekomen van de toeslagen problemen, niets. Wat is er waar van de inflatie, niets. Alleen de bedrijven maken miljarden megawinsten doordat zij de kosten niet kunnen betalen. Wat is er terecht gekomen van onze zorg en extra beloningen, niets. De koningin beweegt niet dus niemand beweegt, leve de koningin.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe20 aug. 2022 - 5:13

De VVD is verreweg de grootste partij in het kabinet, met 34 zetels. Zolang mensen daarop stemmen verandert er niets.

Helen 66
Helen 6619 aug. 2022 - 13:16

Vandaag alweer: "we kunnen de mensen niet eerder financieel steunen dan 2023" Zelf 7% salarisverhoging graaien DIT JAAR en NIET in 3 delen, maar AOWers en Wajongers en mensen met minimumloon gewoon laten stikken. De schaamte VER voorbij.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe20 aug. 2022 - 5:10

En maar weer doorgaan met de ophitsen met halve waarheden en hele onwaarheden: https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/cao-bevat-geheel-nieuwe-verlofregeling De uitkeringen van AOW'ers en Wajongers gaan ook omhoog. Stop eens met die onzin, kom uit die slachtofferrol en maak er wat van!

rinuszwam
rinuszwam19 aug. 2022 - 11:59

Ja, Dat brengt dit fundamentele Onrechtvaardig én Oneerlijk DAFinancieel/Economisch systeem met zich mee , waarbij zoals altijd weer de gewone Burger te dupe zijn !! SCHANDALIG ÉN MENSONWAARDIG !!

sira
sira19 aug. 2022 - 11:34

Lonen verhogen klinkt leuk, maar zal weinig tot niets uitmaken. Bedrijven zullen dit uiteindelijk toch weer doorberekenen in de producten, dus moeten daarna weer de lonen omhoog (vicieuze cirkel). Het is dan water naar de zee dragen. Betere oplossing is belasting verlagen.

Angelfoldy
Angelfoldy19 aug. 2022 - 10:39

Ik heb een inkomen van 1088 (wao 100%). Ook ik vroeg bij mijn gemeente de eenmalige toeslag energie aan. Echter wilde ze 2 mnd bankafschriften en dit heb ik geweigerd. Ik vind dit inbreuk op mijn privacy, het gaat de gemeente Heemskerk niks aan waar ik mijn 1088 euro allemaal aan uitgeef. Doen alle gemeenten dit, of gaat heemskerk hier de fout mee in?

3 Reacties
sira
sira19 aug. 2022 - 11:26

Ze willen uitsluitend controleren of u er wel recht op heeft. Waar u het aan uitgeeft, zal de gemeente een zorg zijn. Iedereen kan wel zeggen dat ze recht hebben op deze toeslag.

Mabelle
Mabelle19 aug. 2022 - 11:46

Er zijn zelfs gemeenten die 3 maanden bankafschriften willen zien. Je loopt 1300,-!! euro mis als je je privacy belangrijker vindt dan de euro's. Je hebt nog maar een paar weken om erover na te denken. Even gekeken op de site van jouw gemeente: je moet 3 maanden inleveren. Kan jou het schelen, joh. Van mij mogen ze zelfs de tandenborstels, b.h.'s en boxershorts komen tellen als me dat 1300,- oplevert.;-)) (Maar heb er geen recht op, dus...)

Mabelle
Mabelle19 aug. 2022 - 11:56

Je kan ook hulp krijgen bij het aanvragen van de toeslag, neem dan wel meteen alle benodigde gegevens mee: Ik heb hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier Neem contact op met de gemeente via 14 0251 of kom langs op het Serviceplein in het gemeentehuis.

hidkees
hidkees19 aug. 2022 - 8:59

Zo zie je weer dat we het van links moeten hebben. Ik ben echter niet voor goedkopere benzine, want men kan hierop besparen, als je de enorme verkeersdrukte ziet. OV mag wel wat goedkoper en beter.

1 Reactie
sira
sira19 aug. 2022 - 11:41

En als je ergens woont waar geen OV is en dus afhankelijk bent van een auto? De prijs van de benzine in Nederland is één van de laagste, maar door de accijns en btw is onze benzineprijs het hoogst in Europa.

ConnyGaasbeek
ConnyGaasbeek19 aug. 2022 - 8:41

Waarom gaat de belasting voor AOW’ers niet wat omlaag. Dan kunnen wij de cv deze winter wat aanzetten als het koud is. En de zorgkosten kunnen wij ook niet meer betalen,omdat wij net niet in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Als wij iets minder zouden hebben dan hadden wij iets meer als nu en dat vind ik niet eerlijk. Wij houden minder over dan mensen die net iets minder aow en pensioen hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!