Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: economische groei versnelt

10-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_2_74.jpg
De Nederlandse economie groeit sneller dan eerder voorspeld. De groei trekt dit jaar aan naar 2 procent en komt volgend jaar uit op 2,1 procent, voorspelt het Centraal Planbureau woensdag. Het CPB ging in maart nog uit van een groei van 1,7 procent dit jaar.
Bovenkant van de bandbreedte
Het CPB sluit zich daarmee aan bij ramingen van De Nederlandsche Bank, die maandag ook een groei van 2 procent voor dit jaar voorspelde. Volgens het CPB is het positieve beeld over de Nederlandse economie ,,in lijn met ontwikkelingen elders in Europa, waarbij de groeicijfers van Nederland aan de bovenkant van de bandbreedte zitten''.
Werkgelegenheid
Ook met de werkgelegenheid gaat het als gevolg van de aantrekkende economie beter. De werkloosheid daalt dit jaar naar 7 procent. Dat zijn wel nog altijd 625.000 mensen. Volgend jaar daalt de werkloosheid verder naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. De inflatie begint weer iets te stijgen en komt volgend jaar uit op 1,2 procent.
Begrotingstekort
Het economisch herstel is ook goed voor de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort neemt verder af tot dit jaar 1,9 procent van de omvang van de Nederlandse economie en volgend jaar 0,8 procent. Door het economisch herstel heeft de staat meer belastinginkomsten en minder uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen. Ook de staatsschuld zakt verder, naar 67,6 procent van het bruto binnenlands product dit jaar en 64,4 procent van het bbp volgend jaar. De Nederlandse economie heeft volgens deze voorspellingen van het CPB volgend jaar een omvang van 698 miljard euro.
Belastingverhoging
De naar boven bijgestelde ramingen geven het kabinet ruimte voor een lastenverlichting, gecombineerd met de eerste stappen van een herziening van het belastingstelsel. Die belastinghervorming zal in eerste instantie ook leiden tot een belastingverhoging voor bepaalde groepen. Om die mensen te compenseren is 'smeerolie' nodig, volgens schattingen van het kabinet tussen de 3 en de 5 miljard euro. Dat geld lijkt er met de huidige ramingen zeker te zijn. ANP

Meer over:

economie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!