CPB: diepe recessie
17-03-2009
• leestijd 2 minuten
Nederland verkeert in een diepe recessie, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in het dinsdag gepresenteerde Centraal Economisch Plan. De belangrijkste cijfers in de nieuwste prognose wijken niet af van de vooruitzichten die het CPB vorige maand bekendmaakte.
,,Alles wat we tot nog toe zien, spoort redelijk met onze raming van vorige maand'', zei CPB-directeur Coen Teulings in een toelichting. ,,Maar de onzekerheid is nog heel erg groot, met name voor 2010.''
De economische krimp zal dit jaar 3,5 procent bedragen en volgend jaar 0,25 procent. De overheid kampt volgend jaar met een tekort van 5,6 procent.
De uiteindelijke lengte en diepte van de crisis hangt volgens Teulings mede af van de mate waarin landen hun eigen economie gaan beschermen. ,,Het zou ontzettend veel uitmaken als we protectionisme ditmaal kunnen voorkomen.'' De CPB-directeur pleit daarom voor ,,agressief beleid'' tegen protectionisme, desnoods met sancties voor landen die zich hieraan schuldig maken. Eurocommissaris Neelie Kroes kan daarbij een rol spelen, suggereerde hij.
Volgens het planbureau mag de huidige crisis niet vergeleken worden met de recessie in de eerste helft van de jaren tachtig. In die periode waren de lonen te hoog, winsten te laag, de inflatie onbeheersbaar en had de overheid haar financiën niet op orde. Dat is nu anders en dus moet ook de beleidsreactie anders zijn dan toen, aldus Teulings.
Zijn onderzoekers hebben berekend dat de economische krimp dit jaar de grootste zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze waarschuwen verder dat het onduidelijk is of het dieptepunt van de wereldwijde crisis in de financiële sector al achter ons ligt. ,,Gedwongen verkopen, domino-effecten en nieuwe reddingsoperaties blijven een reële mogelijkheid.''
Het planbureau stelt ook dat de gevolgen van de kredietcrisis verder kunnen reiken dan de recessie waarin de Nederlandse economie momenteel verkeert. De rekenmeesters sluiten niet uit dat de productie in Nederland ,,blijvend op een lager pad komt te liggen''. Daardoor kan de kredietcrisis uiteindelijk een substantieel effect hebben op het welvaartsniveau, zei Teulings.
Bron: ANP