Kassa

Corporatie GroenWest zet wees geworden huurder uit huis zonder alternatief

02-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2081 keer bekeken
  •  

Tansu Sevilmis, een 29-jarige inwoner uit Mijdrecht, woont al bijna haar hele leven bij haar opa en oma in een sociale huurwoning. Als die zijn overleden blijkt dat zij niet in het huis mag blijven wonen omdat ze niet officieel medehuurder is, ook al betaalt ze al jaren netjes de huur. De woningcorporatie biedt haar opvallend genoeg ook geen alternatieve woonruimte, terwijl blijkt dat ze dat wel zouden kúnnen doen.

Toen het slecht ging met de opa van Tansu heeft ze geprobeerd via woningcorporatie GroenWest officieel ‘medehuurderschap’ te verkrijgen zodat ze in het huis zou kunnen blijven wonen na zijn overlijden. GroenWest neemt de aanvraag niet in behandeling omdat deze volgens hen niet compleet is. Na het overlijden van haar opa probeert Tansu een zogeheten huisvestingsvergunning te krijgen, in een nieuwe poging te mogen blijven, maar die krijgt ze niet toegewezen omdat de gezinswoning volgens de regels te groot is voor haar alleen. Een huurwoning in de vrije sector kan ze niet betalen, en valt dus tussen wal en schip.

Tijdens het filmen van de reportage deze week moet Tansu daadwerkelijk haar huis uit. Ze ontvangt ook een brief van haar gemeente De Ronde Venen waarin zij Tansu eraan herinneren dat ze het huis moet verlaten en haar wijzen op de daklozenopvang in Utrecht. Opvallend, want de Woonbond benadrukt dat woningcorporaties wel degelijk ruimte hebben om in uitzonderlijke gevallen woonruimte toe te wijzen. Woningbouwverenigingen hebben daarvoor 10 procent vrije ruimte. GroenWest heeft dus de mogelijkheid om vervangende eenpersoons woonruimte aan te bieden zodat Tansu niet op straat komt te staan, maar het gebeurt niet.

Regels

Er zijn in Nederland regels over wanneer je in een sociale huurwoning mag blijven als de persoon met wie je samenwoont overlijdt. Je moet dan vóór het overlijden medehuurderschap aanvragen via een schriftelijk verzoek. Als de woningcorporatie het om welke reden dan ook afwijst, kan je dit bij de rechter laten voorkomen. Die zal het, in principe, goedkeuren als je 2 jaar in de woning woont en als je in staat bent om de huur te betalen.

Daarnaast moet je in sommige gevallen óók een huisvestingsvergunning aanvragen. Gemeenten willen daarmee voorkomen dat woningen worden verhuurd aan mensen met een te hoog inkomen, het zogeheten ‘scheefwonen’. Je krijgt deze vergunning alleen als het inkomen onder een bepaalde grens zit én het aantal vierkante-meters van een huis past bij het aantal mensen in het huishouden. Zie voor meer informatie ook hier op de website van de Woonbond.

GroenWest geeft niet thuis

Kassa neemt contact op met woningcorporatie GroenWest. Die willen niet in de uitzending reageren en sturen een schriftelijke reactie. Hierin blijven ze er bij dat Tansu volgens de regels het huis moet verlaten en stellen ze dat er met Tansu “mogelijkheden” besproken zijn, maar GroenWest niet zou kunnen voldoen aan haar wensen. Volgens Tansu is dat niet het geval, ze had immers graag een klein huis aangenomen om maar een dak boven haar hoofd te kunnen behouden. Bij navraag van Kassa aan de corporatie wat ze precies bedoelen met die zin komt geen enkele reactie. GroenWest is niet meer bereikbaar voor verdere uitleg. We besluiten daarop langs te gaan maar ook bij het hoofdkantoor van GroenWest wil niemand Kassa of Tansu verder te woord staan. De complete schriftelijke reactie van corporatie GroenWest lees je hier en de reactie van gemeente De Ronde Venen hier.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JannieBoe
JannieBoe15 jan. 2022 - 12:19

Vandaag 15-1-2022 goed nieuws over Tansu. Ze heeft onderdak! De woningcorporatie heeft er nog eens naar gekeken. De wetgever heeft dat ook nog eens gedaan. Allemaal onder het motto, dit moet je niet willen. Jonge mensen die het sowieso door de omstandigheden echt heel beroerd hebben moet je helpen. Zie https://nos.nl/artikel/2413172-toch-eigen-plekje-in-mijdrecht-voor-tansu-27-die-na-de-dood-van-opa-uit-huis-moest

lagerweij
lagerweij4 okt. 2021 - 9:14

Dit is oude wijn in nieuwe zakken. Het is al jarenlang wettelijk geregeld dat als de hoofdbewoners van een huurpand overlijden de kinderen niet vanzelfsprekend het recht hebben om in het huurhuis te blijven wonen. Normaliter vertrekken kinderen ook op een bepaalde leeftijd uit het ouderlijk huis ze hadden nooit het recht er definitief te blijven wonen, dat verstopt ook de woningmarkt. Nu komt er in de pers een zielig verhaal en Nederland is in rep en roer.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe4 okt. 2021 - 10:41

En dan maar iemand, die ook nog eens chronisch ziek is, gewoon op straat zetten?!

Helen 66
Helen 663 okt. 2021 - 10:56

Dit valt mijns inziens onder ONbehoorlijk en ONfatsoenlijk bestuur. Geen enkele empathie aanwezig. Star star star. Zo gaat men in Nederland om met eigen burgers. Kan zij niet een kort geding aanspannen? Juridisch loket?

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe3 okt. 2021 - 11:50

Hallo Helen, als je de link naar de reactie van Groenwest aanklikt dan zie je dat die juridische weg al bewandeld is. Zonder resultaat. Het is heel erg schrijnend. Het feit dat ze ook nog eens chronisch ziek is maakt het nog veel beroerder. Triest. Het verhaal staat hier uitgebreid beschreven https://rtvrondevenen.nl/nieuws/artikel/tansu-na-het-overlijden-van-haar-opa-uit-huis-gezet-ik-kom-letterlijk-op-straat

lagerweij
lagerweij4 okt. 2021 - 9:19

Dit is een onterecht verwijt dit is al jaren beleid zie mijn verhaal hierboven maar voor alle mensen die het betreft is het wel hard. Alleen de wet aanpassen zou helpen bv wel een kleine woning aanbieden, maar dat de gezinswoning ontruimd moet worden door kinderen na overlijden ouders gebeurt is al sinds jaar en dag.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!