Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Coronavaccin werkt slechter bij patiënten met verzwakte afweer'

17-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
840 keer bekeken
  •  
vaccinatie ouderen 1127
Patiënten die een verzwakt of verstoord immuunsysteem hebben, zijn niet of onvoldoende beschermd door een coronavaccin. In Nederland gaat het om zo'n half miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van diverse ziekenhuizen. Mogelijk kan een derde of een vierde prik uitkomst bieden voor deze patiënten, maar dit moet nog nader onderzocht worden.
"Het lijkt erop dat er bij nier- en longtransplantatiepatiënten veel mensen tussen zitten die niet goed beschermd zijn na het vaccineren. Datzelfde geldt voor patiënten die een ernstige afweerstoornis hebben. Ook zijn er patiënten met bloedziekte die mogelijk niet beschermd zijn", zegt onderzoekcoördinator Daniël Warmerdam.

Aantal groepen wel goed beschermd

Onder meer dialysepatiënten en bepaalde patiënten die nog geen immuun-onderdrukkende medicatie gebruiken, zijn volgens de onderzoekers mogelijk wél goed beschermd door vaccinaties. "Het positieve is dat een aantal groepen wel beschermd zijn, maar er zijn ook heel veel mensen die niet goed reageren op vaccinatie", aldus Warmerdam.
Verschillende onderzoekscentra waaronder UMC Groningen, het Erasmus MC en UMC Utrecht zijn begin dit jaar begonnen met de studies naar de werking van vaccinaties bij patiënten met een verzwakte afweer. De studies maken deel uit van het ZonMw onderzoeksprogramma Covid-19, bedoeld om de gevolgen van het coronavirus te onderzoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!