Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coronatoegangsbewijs wordt in 1 op 3 gevallen niet gecheckt

14-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
coronatoegangsbewijs QR code 1127

De QR-code, dat als coronatoegangsbewijs dient bij onder andere horeca en evenementen wordt, in één op de drie gevallen niet gecheckt door het aanwezige personeel. Met name in kantines van amateursportclubs wordt er vaak niet gecontroleerd. In bioscopen, theaters, concertzalen en stadions wordt er vaak wel gecontroleerd, namelijk in minstens 82 procent van de gevallen). In cafés en restaurants zijn de verschillen groot. Zo werd ruim de helft van de horecagasten gecheckt, maar een vijfde tot een kwart helemaal niet.

I&O Research voerde in opdracht van de NOS onderzoek uit. Van vrijdag tot en met maandag onderzocht het bijna 2300 mensen. Bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) blijkt de zogeheten CoronaCheck-app op zijn of haar mobiele telefoon te hebben geïnstalleerd of in het bezit te zijn van een geprint vaccinatietoegangsbewijs. Driekwart van de mensen gebruikt hem ook. 14 procent heeft de app niet.

Positieve ervaringen met coronatoegangsbewijs

De meerderheid van de ondervraagden met een vaccinatietoegangsbewijs, namelijk 64 procent, heeft er positieve ervaringen mee. Mensen zijn volgens het onderzoeksbureau blij met de controle bij de ingang omdat dat een veilig gevoel geeft.

Schijnveiligheid door niet consequente controles

Echter, bijna een op de tien (8 procent) is negatief over controles. Ze zeggen dat de CoronaCheck-app technisch niet goed werkt en dat er niet consequent wordt gecontroleerd. Dat zou een schijnveiligheid geven of ronduit onveilig zijn. Mensen met een negatief oordeel over de QR-code vinden dat de 'schifting aan de poort' juist voor een ongewenste tweedeling zorgt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!