Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coronatesten voor consumenten illegaal en onvoldoende wetenschappelijk bewezen

18-04-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
799 keer bekeken
  •  
Een Nederlands bedrijf verkoopt illegale Chinese coronatesten aan particulieren. Een andere site prijst een coronatest aan bij particulieren, omdat je na een test weer veilig je collega’s zou kunnen helpen bij risicovolle handelingen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt dat coronatesten voor thuisgebruik verboden zijn. Ook ontbreekt volgens Mariska Leeflang van het AMC wetenschappelijk bewijs voor immuniteit. 
Kassa onderzocht drie online aanbieders in Nederland van coronatesten in Nederland. Het gaat om de sites coronatest.nu, praxisdienst.nl en bloedwaardentest.nl. Bij de eerste twee sites probeerde de redactie een test te kopen voor thuisgebruik. Bij bloedwaardentest.nl moet je naar een prikpost om een test af te laten nemen. Het gaat om antistoffentesten die achteraf zouden kunnen aangeven of je corona hebt gehad.  

Coronatest.nu

De test die de redactie bestelde bij coronatest.nu kwam na twee dagen binnen op de redactie. De test werd geleverd in een envelop, maar zonder verpakking. Wel zit er een op het oog provisorische gebruiksaanwijzing in gebrekkig Nederlands bij, zodat je de test zelf kunt uitvoeren. Kosten: 25 euro.  
Volgens de afbeeldingen op de site gaat het om een test van het merk Green Spring. Het product blijkt te worden gemaakt door de Shenzhen Lvshiyuan Biotechnology Co. uit China. De fabrikant heeft een Engelstalige site waar geen informatie over de test op staat, maar op de Chinese site van de fabrikant is wel informatie beschikbaar. Er staan twee verklaringen over de coronatest. Uit de vertalingen blijkt dat de verkoop van de test in China illegaal is. De fabrikant zelf heeft besloten ook de export van de test te stoppen.

Praxisdienst.nl

Bij praxisdienst.nl lukte het de redactie om voor 89 euro tien testen te bestellen, maar de testen zijn - ondanks een betaling - nog niet geleverd. In de bevestigingsmail van de bestelling meldt Praxisdienst dat hun processen enige vertraging hebben opgelopen door de onrust rond het COVID-19 virus. Het bedrijf geeft bij de levering voorrang aan “medische en overheidsinstellingen”. Onze bestelling wordt zo snel mogelijk verwerkt.  

Bloedwaardentest.nl en drive-in test Oss

De site bloedwaardentest.nl verkoopt de coronatest naar eigen zeggen alleen aan mensen met vitale beroepen. Je betaalt er 59 euro of 199 euro voor. De antistoffentest wordt aangeprezen met de tekst: “Maar heb je nu daadwerkelijk corona gehad? Heb je antistoffen tegen corona in je bloed? Het is fijn om te weten of dat zo is, want dan kun je je collega’s ondersteunen met risicovolle handelingen.” 
 
Het is niet de enige test die door professionals in Nederland wordt aangeboden aan consumenten. Eerder deze week besteedde de NOS ook aandacht aan een drive-in test van het bedrijf Innatoss en Stichting Imtest. Directeur Anja Gerritsen van Innatoss stelt tegenover de NOS: “De mensen die nu antistoffen hebben, die dus nu duidelijk de infectie doorgemaakt hebben, daar durf ik wel tegen te zeggen dat ze er gewoon voor de komende tijd vanaf zijn.”

Werking testen beperkt bewezen en betekenis voor immuniteit twijfelachtig

Mariska Leeflang, epidemioloog en onderzoekster van het AMC in Amsterdam, plaatst kritische kanttekeningen bij de testen die online worden aangeboden. De werking van de testen is vooral onderzocht bij mensen die ernstig ziek waren. Het is maar de vraag of de testen net zo goed werken bij mensen die milde coronaklachten hadden. En als de antistoffentest al goed werkt, is het maar de vraag of het iets zegt over immuniteit voor corona. Daar is volgens Leeflang nog weinig over bekend. Het is zeker lastig om daar voor een individu iets over te zeggen.

Inspectie: Verkoop van zelftests verboden

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldt aan Kassa dat er op dit moment nog geen testen in Europa zijn goedgekeurd voor gebruik thuis. Zonder zo’n goedkeuring zijn ze verboden. Er zijn wel testen beschikbaar voor professionals, maar die mogen niet aan mensen worden verkocht voor thuisgebruik.

Reacties

Coronatest.nu bevestigt aan Kassa dat de verkoop van haar coronatest nu in China illegaal is. Een benodigd certificaat ontbreekt voor de verkoop. Maar dat betekent volgens het bedrijf niet per se dat de test niet werkt of onveilig is. Ondanks dat de verkoop van testen voor gebruik thuis volgens de Inspectie verboden is, zou er geen probleem zijn met de verkoop van testen door Coronatest.nu. Het bedrijf laat weten geen zelftesten te verkopen, maar testen bedoelt voor in vitro gebruik.
Praxisdienst stelt in een reactie enkel aan medische professionals te leveren. Volgens het bedrijf is het in theorie mogelijk dat een particulier een bestelling plaatst, maar het bedrijf heeft interne controles om de levering van producten aan particulieren te voorkomen. 
Bloedwaardetest.nl bevestigt in een reactie dat het hebben van antistoffen nog niet betekent dat je immuun bent. Om te voorkomen dat mensen de conclusie trekken dat het hebben van antistoffen een vrijbrief is om je bloot te stellen aan het virus, past het bedrijf de tekst op de site aan. Hieronder lees je hun reactie en vind je tevens drie bestanden met aanvullend onderzoek.
Innatoss laat in een reactie weten dat er geen tegenstelling is tussen wat het bedrijf doet en de kanttekeningen die Mariska Leeflang plaatst. Het bedrijf voert gratis een tweede test uit om fout-positieven verder uit te sluiten.

Schriftelijke vragen SP over coronatesten

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!