Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coronatest in het buitenland: dit zijn de kosten

27-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2262 keer bekeken
  •  
pcr-test 1127
Kom je na 8 augustus terug van een buitenlandse vakantie en ben je nog niet volledig gevaccineerd, dan is de kans groot dat je een negatief testbewijs mee moet nemen. Wat zijn nou precies de kosten van zo'n buitenlandse coronatest? Hier vind je een overzicht met vier populaire vakantielanden.
Het verplichte testbewijs geldt voor iedereen die vanuit een land met een geel reisadvies terugkeert naar Nederland. Hiervoor heb je PCR-test die maximaal 48 uur oud is, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud nodig. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Vaak moet je daar zelf voor betalen.
Voor reizigers uit Spanje, Andorra, Cyprus en Portugal zijn de nieuwe regels nu al van kracht. Deze landen waren tot voor kort oranje gekleurd op de risicokaart. Gisteren besloot Nederland het oranje advies voor Europese landen af te schaffen.

Spanje

Ben je op vakantie in Spanje, dan kun je je op vliegvelden, privéklinieken en commerciële laboratoria laten testen. In sommige regio's kun je ook bij de tandarts of apotheker terecht voor een coronatest. De kosten voor een PCR-test variëren tussen de 85 tot zeker 135 euro. Een antigeentest is goedkoper: daar betaal je zo'n 40 euro voor.

Duitsland en Frankrijk

Dan de landen waarvoor je pas vanaf 8 augustus een testbewijs nodig hebt. In Duitsland kun je alleen bij klachten een gratis PCR-test aanvragen. Ben je klachtenvrij, dan kost een test je al gauw 75 euro. Je kunt op treinstations, apotheken en de gezondheidsautoriteiten terecht om je te laten testen. Let op: op het vliegveld kun je nog duurder uit zijn. Op de luchthaven van München betaal je 128 euro voor een PCR-test.
In Frankrijk kon je je tot begin deze maand als toerist gratis laten testen, maar daar is het land inmiddels mee gestopt. Voor een Franse PCR-test wordt 49 euro in rekening gebracht, een snellere antigeentest kost volgens de Franse regering 29 euro. Testen kan onder meer bij huisartsen en apotheken.
Fransen kunnen de kosten terugkrijgen via hun verzekering, voor Nederlanders is dat bij tests zonder klachten of medische aanleiding meestal niet het geval. Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten een gezondheidspas kunnen tonen. Nederlanders kunnen volgens de ANWB daar de CoronaCheck-app voor gebruiken.

Italië

Testen in Italië kan onder andere op vliegvelden of bij commerciële laboratoria. Antigeentests kunnen ook worden afgenomen bij veel huisartsen en apotheken. Ook hier kunnen de prijzen flink verschillen, van 50 tot 125 of meer euro voor een PCR-test. De minimale prijs voor een sneltest ligt meestal rond de 40 euro. Overigens is het vanaf 6 augustus verplicht in Italië om een coronapas op zak te hebben als je binnen in bijvoorbeeld een restaurant, bar of museum wil zijn. Ook hier zou voor Nederlanders de CoronaCheck-app uitkomst moeten bieden.
Bron: ANP, ANWB
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!