Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coronareisbewijs verloopt zonder boosterprik

21-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2054 keer bekeken
  •  
coronacheckapp 1127

Zonder boosterprik verloopt het Europese coronareisbewijs na negen maanden. De beperkte geldigheidsduur geldt vanaf 1 februari, laat de Europese Commissie weten.

Op een vaccinatie moet na een halfjaar in principe een booster volgen. De EU-lidstaten krijgen daarbovenop drie maanden om iedereen een herhalingsprik te kunnen geven. De nieuwe regels voor het digitaal coronacertificaat (dcc) gaan ook niet in op 10 januari, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar op 1 februari. Laat gestarte landen als Nederland hebben zo wat meer tijd voor de boostercampagne.

Gegevens opnieuw ophalen

Aantonen dat je een extra booster hebt gehad kan met de Coronacheck-app. Vaccinaties worden niet automatisch opgehaald, meldt het ministerie van VWS. Daarom moet je na elke prik je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen door in te loggen met DigiD, ook dus na een boosterprik.

Nu de entree van de omikronvariant de zorgen over de oplevende epidemie nog vergroot, hebben meerdere EU-landen hun reisregels aangescherpt. Nederland hoopt dat zij die weer durven te laten vieren als straks reizigers voor het behouden van hun coronacertificaat een oppepprik moeten halen.

Bron: ANP/VWS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!