Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CoronaMelder-app zaterdag landelijk beschikbaar

6 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronamelder logo 1127
Zaterdag 10 oktober is de CoronaMelder-app landelijk beschikbaar, laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. De Eerste Kamer heeft de wet over de app dinsdag aangenomen, de Tweede Kamer stemde er begin september al mee in.
De gebruiker van de app krijgt een melding als hij of zij vijftien minuten dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De besmette persoon moet dat wel samen met de GGD aangeven in de app. De app is gratis en is vrijwillig, benadrukt De Jonge. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.

Test

De afgelopen tijd werd de app in vijf regio's in Nederland getest. Mensen die positief getest waren, konden via de app andere mensen waarschuwen. Iedereen kan er vanaf zaterdag gebruik van maken. De Jonge vindt het "mooi dat het gebruik van de CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd".
In een aantal andere landen wordt al gebruik gemaakt van een soortgelijke app. "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken", zegt De Jonge. "De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten."

1,3 miljoen keer gedownload

Mensen die via de app een melding krijgen, worden geadviseerd tien dagen thuis te blijven, en zich te laten testen als ze klachten hebben. Sinds het begin van de test is de app 1,3 miljoen keer gedownload, aldus het ministerie van Volksgezondheid. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar