Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Corona-overleg: avondklok blijft, middelbare scholen open

22 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
586 keer bekeken
klok avondklok avond 1127

Vanaf volgende week wil het kabinet middelbare scholen in elk geval weer deels openen. Wel blijft de avondklok nog in stad. Dit besprak het kabinet in het Catshuis afgelopen zondag, melden ingewijden. Het is nog niet duidelijk op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat.

De kabinet verlengt de avondklok, omdat het denkt de maatregel nodig te hebben om 'ruimte te creëren' voor andere versoepelingen. Hoe die andere versoepelingen er dan uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet de verantwoordelijkheid weer bij de burgers leggen om zich goed om de basisregels te houden. Als blijkt dat besmettingen weer flink oplopen, kunnen versoepelingen namelijk weer worden teruggedraaid.

Mogelijke versoepelingen contactberoepen

Zo zullen bijvoorbeeld kappers, als zij hun deuren weer mogen openen, dit alleen onder voorwaarden. Bronnen geven aan dat over kappers en andere contactberoepen echter nog geen officieel besluit is genomen. Wel hoopt het kabinet die sectoren snel weer ruimte te geven. De kappersbranche is blij met het nieuws dat de kappers waarschijnlijk vanaf 2 maart weer open mogen.

Opening middelbare scholen en mbo

Er wordt de komende dagen gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Er ligt al een optie op tafel, met daarin het idee dat slechts een aantal klassen fysiek naar school gaan. Hier valt dinsdag een officieel besluit over. Dan komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor een corona-overleg, waarna een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge volgt. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is verheugd over het nieuws dat de middelbare scholen waarschijnlijk vanaf volgende week weer opengaan.

Ook heeft het kabinet 'met een schuin oog' naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) gekeken. Hierover is echter nog geen beslissing genomen. Jesse Klaver (GroenLinks) stelt in een oproep bij NOS op 3 dat mbo'ers en studenten van hogescholen en universiteiten weer fysiek onderwijs moeten krijgen.

Ondernemers boos om 'versoepelingen'

Ondernemers reageren boos op de plannen die uit het Catshuis zijn gesijpeld over de 'versoepeling' van de coronamaatregelen en op de brief van premier Rutte waarin hij bedrijven oproept "nog even vol te houden". ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar