Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Controleer of voorwaarden zorgverzekering zijn gewijzigd'

28-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering dokter rekening 1127
Wie een naturazorgpolis voor 2021 heeft, doet er goed aan de nieuwe voorwaarden te controleren. Verzekeraars hebben het recht om ieder jaar de voorwaarden te wijzigen.
Ze laten dat echter lang niet altijd duidelijk genoeg weten aan de verzekerden. Die zouden daardoor in 2021 weleens lelijk op hun neus kunnen kijken, waarschuwt vergelijkingssite Zeker.com. Doe bij twijfel navraag over de dekking, of controleer nog een keer de polisvoorwaarden voor het nieuwe jaar.
Sommige zorgverzekeraars gaan het volgende jaar niet meer in zee met bepaalde bepaalde zorgverleners, zonder hun klanten daar voldoende op te wijzen, aldus Zeker.com op basis van eigen onderzoek. Zo kan het voorkomen dat patiënten met een naturazorgverzekering en dus zonder vrije zorgkeuze onverwacht moeten bijbetalen voor hun vertrouwde zorgverlener.

'Geen afspraak met vertrouwde ziekenhuis komt voor'

De vergelijkingssite geeft als voorbeeld iemand die nu een naturapolis heeft en daarmee op dit moment een volledige vergoeding voor een bepaald ziekenhuis krijgt. Maar volgend jaar zijn er geen afspraken meer met dat hospitaal "zonder dat de verzekerde hier expliciet over is geïnformeerd." Laat iemand met deze verzekering in 2021 nietsvermoedend een reguliere ziekenhuisbehandeling in dat ziekenhuis uitvoeren, dan moet hij onverwachts 20 procent van de rekening zelf betalen. Zo kost een planbare heupoperatie al snel 7500 euro en betaalt de verzekerde in dit geval 1500 euro zelf.

Apothekers

De kwestie kan zich ook voordoen bij apothekers. Een bepaalde zorgverzekering vergoedt nu nog de apotheekkosten van een collectief van 22 apotheken. In 2021 is dat niet meer het geval en moet de verzekerde een deel van de kosten zelf betalen. "Het gaat hierbij om 22 apotheken door heel Nederland. Van Apeldoorn, tot Volendam en Alkmaar. Ook hier zijn bestaande verzekerden niet op geattendeerd."
Verzekerden worden volgens Zeker.com vaak wel gewezen op meer algemene veranderingen in het pakket. "Eigenlijk wil je als verzekerde een overzicht ontvangen van gecontracteerde zorgverleners in jouw omgeving, zowel van het huidige als aankomende verzekeringsjaar. Dan kunnen verzekerden in één oogopslag zien wat er gewijzigd is en bij welke ziekenhuizen en zorgverleners zij in 2021 een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgen. Verzekerden moeten nu vaak inloggen of stapels papier doorspitten. Dat moet veel eenvoudiger kunnen", aldus Leon Schouten van Zeker.com. ANP / Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!