Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Controle rookverbod steeds effectiever'

26-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rook_02.jpg
Als het rookverbod ook voor de kleine kroegjes gaat gelden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer heeft te handhaven, hoeft dat niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is hoopvol over gecombineerde inspecties die sinds januari plaatsvinden in de horeca.
Debat
Maar hij blijft de resultaten ervan volgen, zo gaf hij woensdagavond aan in het debat met de Tweede Kamer over het voorstel om de kleine kroegjes niet langer uit te zonderen van het rookverbod in de horeca.
'Steeds effectiever'
De Kamer vroeg zich af of de NVWA al die controles wel aankan en of het niet slecht uitpakt voor het beleid om jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken. Van Rijn denkt dat het wel kan omdat de inspecties steeds effectiever worden.
Sinds dit jaar de leeftijd voor het verkopen van tabak is verhoogd van 16 naar 18 jaar constateren jonge toezichthouders overtredingen, waarna inspecteurs proces-verbaal gaan opmaken. Verder wordt de handhaving makkelijker als we één lijn trekken voor alle horeca, aldus Van Rijn. Hij vindt het nog te vroeg om zoals de ChristenUnie wil, de handhaving van het rookverbod een taak van de gemeenten te maken. Eerst wil hij zien hoe die het doen met de controles op het gebied van alcohol.
Eenmanszaken
PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren gaven eerder al aan dat zij vinden dat in de gehele horeca niet meer mag worden gerookt. VVD, SP, PVV menen dat de eigenaren van kleine kroegjes best zelf kunnen beslissen of er in hun zaak wordt gerookt, omdat er in de eenmanszaakjes geen personeel hoeft te worden beschermd tegen de gevolgen van meeroken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!