Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Contante betalingen zet door

17-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eurobiljetten geld briefjes 930
Nederlanders hebben afgelopen jaar minder met contant geld en meer met hun pinpas afgerekend. Het aandeel van contante betalingen kwam vorig jaar uit op 41,4 procent, van 45 procent het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarverslag van Betaalvereniging Nederland.
Contactloos
Bij de pinbetalingen werd contactloos steeds belangrijker. Was in 2016 nog 17,7 procent van de betalingen contactloos, vorig jaar was dat al ruim 40 procent. Voor onlinebetalingen is iDEAL nog altijd de populairste betaalmethode. Een kleine drie op de vijf betalingen bij webwinkels gebeurt op die manier.
Online
De meeste betalingen bij webwinkels worden nog altijd vanachter de computer gedaan. In 2016 was dat nog in haast driekwart van alle gevallen zo. Dat percentage neemt echter wel af naar een kleine 70 procent, vooral ten faveure van de smartphone die nu in 13,4 procent van de gevallen wordt gebruikt. De tablet is met bijna 15 procent nog wel populairder, maar lijkt snel ingehaald te gaan worden.
Ook internetbankieren gebeurt steeds vaker op een mobiel apparaat. Opvallend is ook dat vooral kleine betalingen met smartphones en tablets worden gedaan. Het gemiddelde bedrag per betaling ligt op de computer negentien keer zo hoog.
Europese betaalrichtlijn PSD2
Verder geeft Betaalvereniging Nederland aan vorig jaar veel tijd te hebben besteed aan de invoering van de Europese betaalrichtlijn PSD2. Die geeft burgers meer mogelijkheden om hun bankgegevens door meerdere diensten te laten gebruiken, zoals het laten samenstellen van een huishoudboekje. Dat brengt echter ook risico's met zich mee. Ook snellere betalingsverwerking is een belangrijk aandachtspunt geweest voor het samenwerkingsverband van onder meer banken en financiële dienstverleners. ANP

Meer over:

winkelen, pinnen, contant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!