Kassa

Contant afrekenen wordt iets minder vaak gedaan

12-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
780 keer bekeken
  •  
geld betalen eurobiljet 1127

Nederlanders trokken in 2021 iets minder vaak de portemonnee om contant te betalen. De daling komt deels door de lockdowns vanwege corona. In plaats van afrekenen met cash geld wordt steeds vaker contactloos betaald met de pinpas, smartwatch of een andere wearable. Dat concluderen De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland na onderzoek.

Circa een op de vijf betalingen was vorig jaar nog contant. Dat komt neer op 1,2 miljard aankopen. In 2020 was dit nog 1,3 miljard, waarmee het aantal transacties met contanten met 11 procent terugliep.

Volgens de onderzoekers wordt er minder vaak cash betaald aan de kassa, maar gaat het wel om grotere bedragen. Op de gemiddelde kassabon stond vorig jaar een bedrag van 25,55 euro. Dat betekende een stijging van 18 procent op jaarbasis. Een deel van deze stijging is het gevolg van de hogere prijzen die consumenten moeten betalen.

Lagere inkomens betalen graag cash

Wat verder opvalt is dat door mensen met een lager inkomen wel vaker contant wordt afgerekend. Bij deze groep was circa een op de drie aankopen bij de kassa met munten en biljetten. 

Het aantal pinbetalingen was met 4,5 miljard vorig jaar bijna gelijk aan een jaar eerder. De pintransacties waren goed voor 122,7 miljard euro, tegen 116,7 miljard euro in het eerste coronajaar.

Met de cashbetalingen was vorig jaar een bedrag van 20,1 miljard euro gemoeid. Dat was een jaar eerder 21,4 miljard euro. 

bron: DNB / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Lodewijk32
Lodewijk3213 apr. 2022 - 9:57

Ik kom regelmatig in Duitsland en het valt mij op dat in veel horeca gelegenheden liever cash gevraagd wordt vooral bij Italiaanse restaurants daar wordt regelmatig gezegd dat de pas het niet doet ook de creditcard werkt dan zogenaamd niet. Onze overheid wil natuurlijk graag van cash geld af en dat snapt iedereen wel .

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe16 apr. 2022 - 14:33

Dat is de keuze van de consument zelf. Duitsers zijn daarin behoudender. Zweden hebben geen contant geld meer op zak. Nederlanders zitten er ergens tussenin.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!