Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Contactloos pinnen wint verder terrein

18-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
contactloos pinnen 930x520
De Nederlandse consument betaalde vorig jaar een geschat bedrag van 150 miljard euro via elektronische betaalmiddelen. Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.

Pinnen populair bij supermarkt en horeca

Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd. Vooral in supermarkten en in de horeca is contactloos pinnen populair. Ook bij onbemande verkoopautomaten wordt vaak op deze wijze betaald. Het totaal aantal pinbetalingen steeg met bijna 7,7 procent tot 3,9 miljard transacties. Bij twee derde van alle pinbetalingen was sprake van bedragen tot 20 euro.

455 miljoen euro online betaald

Het aantal onlinebetalingen met iDeal en creditcards nam met bijna een derde toe tot 455 miljoen. Het gebruik van creditcards is in 2017 met meer dan 10 procent toegenomen, tot bijna 160 miljoen transacties. Vooral voor amusement als Netflix en Spotify bood de creditcard vaker uitkomst.

Winkeliers juichen pinnen toe

Winkeliers juichen vooral de groei van onlinebetalingen toe. Pinnen is volgens branchevereniging Detailhandel Nederland het veiligst, betrouwbaarst en efficiëntst. Deze manier van betalen is bovendien het goedkoopst in de winkel. Als je alle kosten meerekent, dan kost een pinbetaling de winkeliers circa 0,19 euro. Contant daarentegen kost zo’n 0,25 euro, onder meer vanwege het verwerken en afstorten van het geld.
Detailhandel Nederland verwacht in 2018 meer dan 4 miljard pintransacties. Contactloos pinnen zal de groei alleen maar verder aanjagen, zo is de verwachting. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!