Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Contactlenzen onderhouden: do’s en don’ts

16-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4548 keer bekeken
  •  
Oog contactlens
We hebben maar één paar ogen en daar moeten we natuurlijk zuinig op zijn. Het is dan ook ontzettend belangrijk om contactlenzen goed schoon te maken en te onderhouden. Eerder schreven we al hoe je je brillenglazen het beste schoon kunt maken, nu is het tijd voor de contactlenzen!
Daglenzen, maandlenzen, zachte contactlenzen, harde contactlenzen, bifocale lenzen, nachtlenzen… Wat voor lenzen je ook hebt, het is belangrijk om ze goed te onderhouden om ooginfecties te voorkomen. Wat moet je doen en wat moet je absoluut niet doen? We vroegen het aan optometrist en contactlensspecialist Ruud van ’t Pad Bosch van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC) en zetten enkele tips op een rij.

Do’s en don’ts met lenzenvloeistof

Voor zachte contactlenzen gebruik je andere lenzenvloeistof dan voor harde contactlenzen. Vloeistoffen zijn namelijk specifiek geformuleerd voor het soort lenzen dan gebruikt wordt. Je moet verder op nog veel meer dingen letten als het gaat om lenzenvloeistof. De ANVC adviseert daarom:
 • De lenzenvloeistof niet langer dan drie maanden na opening te gebruiken;
 • De fles na gebruik van de lenzenvloeistof direct te sluiten;
 • De bewaarvloeistof elke dag te vervangen;
 • De bewaarvloeistof niet bijvullen in het lensdoosje;
 • De lenshouder te vervangen bij elke nieuw fles contactlensvloeistof;
 • Geen verschillende soorten vloeistoffen te vermengen.
Zo’n 11 procent van de Nederlanders draagt weleens contactlenzen naast een bril. Dit komt neer op ongeveer 1,9 miljoen lensdragers. De gemiddelde leeftijd van de contactlensdrager in Nederland is 36 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van NUVO en Q&A.

Contactlens afspoelen onder water “absoluut af te raden”

Er zijn mensen die contactlenzen afspoelen onder kraanwater, maar contactlensspecialist Van ’t Pad Bosch raadt dit ten zeerste af. “De parasiet Acanthamoeba komt op vele plekken voor, zoals bronwater, zwemwater en rioleringswater. Een infectie aan het hoornvlies door de Acanthamoeba-parasiet is zeer gevaarlijk en brengt grote schade toe aan het hoornvlies en het gezichtsvermogen”, aldus Van ’t Pad Bosch. Een behandeling voor zo’n infectie van het hoornvlies is moeilijk en wordt vaak te laat ingezet omdat de symptomen erg veel lijken op een herpesbesmetting. “Het afspoelen van iedere soort contactlens met kraanwater moet beslist afgeraden worden. Ook is zwemmen met contactlenzen onveilig”, benadrukt de contactlensspecialist.
Maar wat als je ogen prikken door de lenzenvloeistof en je water dus niet mag gebruiken? “Er zijn verpakkingen met daarin een niet geconserveerde zoutoplossing die door een speciale techniek niet besmet kunnen raken en meerdere malen achter gebruikt kunnen worden. Zoals het comod-systeem.”
Sigrid Muusse raakte in 2017 haar oog kwijt door de Acanthamoeba-parasiet. Ondanks dat ze zorgvuldig omging met het schoonmaken van haar lenzen, kreeg ze de parasiet omdat ze de lenzen ook met kraanwater schoonmaakte. Ze wil mensen waarschuwen voor de parasiet die in ons drink- en zwemwater zit.

Algemene tips

Naast het correct gebruiken van de lenzenvloeistof, kun je zelf ook veel doen om ooginfecties te voorkomen. Zo moet je je contactlenzen elke dag reinigen, niet met lenzen in gaan slapen en niet gaan zwemmen met lenzen in. De reden daarvoor is inmiddels duidelijk: vanwege de parasiet die onder ander in ons drink- en zwemwater zit. Verder:
 • Douche niet met lenzen in of maak ze na het douchen direct schoon;
 • Was je handen altijd goed voordat je de contactlenzen aanraakt;
 • Doe de lenzen niet in je mond om ze schoon te maken;
 • Laat je ogen en contactlenzen elke zes maanden controleren op afwijkingen;
 • Stop met het dragen van contactlenzen als je rode ogen, jeuk of andere irritaties hebt;
 • Daglenzen zijn echt alleen geschikt voor een dag, maandlenzen voor een maand. Vervang ze dus elke dag of elke maand.
De vereniging van contactlensspecialisten geeft als advies om lenzen direct schoon te maken nadat ze uit de ogen zijn gehaald. “Het desinfecteren van een gereinigde lens is effectiever dan het desinfecteren van een niet gereinigde lens”, aldus Van ’t Pad Bosch. Hij vervolgt: ”Alles staat of valt met het naleven van goede hygiëne en het volgen van de instructies die zijn gegeven bij het afleveren van de contactlenzen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!