Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumptie in januari weer omlaag

25-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eurobiljetten_staand_59.jpg
Nederlandse huishoudens hebben in januari 1,5 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.
Herstel
In november en december vertoonde de consumptie nog een voorzichtig herstel, na bijna 2,5 jaar van onafgebroken krimp. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
Autoverkoop
De groei van de consumptie in november en december werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een sterke autoverkoop. Relatief veel consumenten kochten een auto voordat op 1 januari de aanschafbelasting (bpm) voor veel modellen omhoog ging. Daardoor groeiden de uitgaven in de categorie duurzame goederen in die maanden met respectievelijk 4,7 en 5,9 procent. In januari was dat nog maar 1,2 procent.
De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lagen in januari 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Daarnaast besteedden huishoudens door het betrekkelijk zachte winterweer veel minder aan gas. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!